PKK ve PYD'nin Amerikalı 'fikir babası'
Amerika’nın kırsalından çıkmış bir yazar, PKK ve PYD’nin siyasi yapısına ve faaliyetlerine nasıl ilham verdi?

Oluşturma Tarihi: 2017-01-16 22:44:15

Güncelleme Tarihi: 2017-01-16 22:44:15

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

PKK ve PYD, Amerikalı Marksist eğilimli solcu yazar Murray Bookchin'in yazılarından etkilenip siyasi yapısını ondan aldığı ilham ile şekillendirdi.

ÖZGÜRLÜKÇÜ SOSYALİZM: PYD'NİN İDEOLOJİSİ

Çalışmaları ile ABD'de pek de ilgi çekmeyen Murray Bookchin, Ortadoğu'daki Kürt hareketler arasında oldukça ilgi gören bir yazar oldu.

Bookchin'in kendine göre tanımladığı özgürlükçü sosyalizm kavramı, PKK ve PYD'nin sınıflarında ders olarak okutuluyor. Bu kavram ayrıca PYD'nin saflarına yeni katılan militanlarına telkin edilen ideoloji halini aldı.

“Demokratik federalizm” olarak da kullanılan Bookchin'in doktrini,  Suriye'nin kuzeyinde özerk bir devlet kurmak isteyen PYD'nin afişi ve hareket ilkesi oldu.

ÖCALAN İLE MEKTUPLAŞMA

Amerikalı yazar Bookchin, PKK lideri Abdullah Öcalan ile de düzenli olarak mektuplaşıyordu.

Öcalan ile yazar arasındaki düzenli yazışmalar 2004 yılında başladı ve Bookchin'in öldüğü 2006 yılına kadar devam etti.

Bookchin'in Öcalan arasındaki irtibat örgüt liderinin avukatları vasıtasıyla sağlandı.

Öcalan, tutuklu bulunduğu İmralı Cezaevi'nde Bookchin'in kitabını okudu ve yazarın fikirlerinden çok etkilenerek PKK ve örgütle bağlantılı diğer gruplara Amerikalı yazarın fikirlerini örgütün ideolojisi içine katmalarını söyledi.

 CİNSİYET EŞİTLİĞİ

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Bookchin'in kadın ve erkek arasında eşitliği savunan ideolojisini de benimsedi. PYD'nin kadın kolu YPJ kuruldu.

Amerika'nın Sesi yayın organına konuşan Amerikalı yazarın kızı “Babam fikirlerinin uygulamaya geçtiğini görse çok sevinirdi” dedi.

Bookchin'in  YPJ'yi “ Komünizm yanlısı bu Kürt hareketi, tüm bölgedeki kadınların hayatlarını önemli bir biçimde geliştirecek öz yönetim modeli” olarak tanımladı.

“TEORİDEKİ GİBİ DEĞİL”

Bununla birlikte bölgede faaliyette bulunan insan hakları grupları PYD'nin her zaman bu “ideal” dünyayı yansıtmadığını ifade ediyor.

El Hayat yayın organında Kürt meselesi hakkındaki yazıları ile tanınan Hoşheng Ose örgütün “baskıcı Stalinist uygulamalar”dan vazgeçemediğini belirtti.

Ose “Dışarıdan bakıldığında Suriye'deki Kürt deneyimi çekici ve biricik görünüyor. Ancak mikro düzeye inildiğinde bir gecede ortadan kaldırılamayacak sıkıntılar var” dedi.

Bölge uzmanları, Suriye'deki PYD'nin Bookchin'in ‘çevre dostu toplum ve sevecen demokratik kurumlar” vizyonun pek de farkında olmadığını ifade ediyor.