Dolar

34,3483

Euro

37,4314

Altın

3.022,80

Bist

8.663,88

Pravda: 'Turan Ordusu’ fantezi mi, gerçek mi?

Rus Pravda’da yayımlanan bir analiz haberde, “Kazakistan ve Özbekistan, Türkiye ile askeri işbirliğinin tehlikeli yolunu izliyor” deniliyor. Pravda, ‘Turan ordusu’ fikrininin ise gerçekleşemeyeceğini öne sürüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-02 11:48:21

Pravda: 'Turan Ordusu’ fantezi mi, gerçek mi?

'Turan ordusu' Rus medyasının gündeminden düşmüyor.

Rus Pravda'da yayımlanan bir analiz haberde, “Kazakistan ve Özbekistan, Türkiye ile askeri işbirliğinin tehlikeli yolunu izliyor” deniliyor. Pravda, ‘Turan ordusu' fikrininin ise gerçekleşemeyeceğini öne sürüyor.

Pravda'da 'Turan Ordusu' fikri ile ilgili yayımlanan analız haber şöyle:

Geçen hafta başında Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kazakistan ve Özbekistan'ı ziyaret ederek "askeri ve askeri-teknik işbirliği olanaklarını" ele aldı.
Türk Savunma Sanayii Dergisi bu konuda yazıyor.
Akar, Kazak mevkidaşı Nurlan Yermekbayev ve Özbek mevkidaşı Bakhodir Kurbanov ile bir araya geldi.
Kazakistan'da kalmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren ve buraya "ataların evi" diyen bakan, "ortak tarih, geçmiş ve ortak değerler" üzerine odaklandı.
"Hem askeri eğitimde hem de savunma sanayisinde mevcut ilişkinin genişlemeye devam edeceğine ve bunun ülkelerimiz ve silahlı kuvvetler için çok faydalı olacağına inanıyorum." dedi.
"Başkanlarımız en üst düzeyde fikir birliğine vardıkları için kendi faaliyetlerimizi belirledikleri çerçeveler içinde kolaylıkla organize edebiliyoruz. Taraflar olarak her iki ülkenin de güçlü askeri güçlere sahip olduğu ve bilgi ve deneyim paylaşımının önemli sinerji sağlayacağı konusunda hemfikiriz." diye ekledi.
Kazakistan Savunma Bakanı Nurlan Yermekbayev, Bakan Akar'ı "Anavatandan Memlekete Hoşgeldiniz" ifadesiyle karşıladı, ardından toplantı kapalı kapılar ardında yapıldı.
 
Özbek Savunma Bakanı Bakhodir Kurbanov, Akar'ın Taşkent'te yaptığı benzer konuşmalara cevaben meslektaşını ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
"Askerî ilişkilerimiz, ülkelerimiz arasındaki ilişkiler sayesinde hızla gelişiyor," dedi. Basına da kapalı olan görüşmenin sonunda Akar ve Kurbanov, askeri ve mali işbirliği anlaşması ile mali yardım sağlanmasına ilişkin Protokol imzaladı.

Turan Ordusu - fantezi mi gerçek mi?

Savunma Bakanı'nın ziyaretinin ardından bazı Türk medyası, Türk halklarından birleşik bir Turan ordusu oluşturmanın mümkün olup olmadığını merak etti. Habernediyor.com gazetesi, "Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşla bağlantılı olarak, Türk birliğinin güçlendiğini ve bunun değerinin daha belirgin hale geldiğini" yazıyor.

Oryantalist ve siyaset bilimci Adil Kaukenov'un (Kazakistan) Pravda.Ru'ya söylediği gibi, bugün ortak bir Turan ordusunun kurulması "Türkiye için kesinlikle gerçek dışı bir fantezi, ulaşılamaz bir hedeftir.
Kaukenov'a göre, Türkiye kendisini Türk dünyasının lideri olarak görüyor ve "bazı olayları hızlandırmak istiyor, özellikle şimdi Recep Erdoğan döneminde daha gerçek entegrasyon dernekleri görmek istiyor, ancak bu pratikte imkansız."

"Her Orta Asya ülkesinin kendi çıkarları ve kendi askeri kalkınma vektörü vardır ve Türkiye bunda oldukça sağlam bir yere sahiptir, ancak kesinlikle benzersiz değildir. Üstelik, aslında Orta Asya için, işbirliğinin ana vektörü elbette Rusya'dır. Aslında, tüm bu konuşmalar anlık bir abartı niteliğindedir; ancak bunların altında hiçbir gerçek yok. Başka bir şey de Kazakistan'ın Türkiye ile sıcak ilişkileri, ancak birleşik bir ordu oluşturma söz konusu değil, "dedi Adil Kaukenov.

Erdoğan'ın askeri kampanyaları

Ancak Kazakistan'da başka bakış açıları da var. Ve geçen yıl parlamento, Kazakistan ve Türkiye hükümetleri arasında askeri eğitim ve öğretim, ortak tatbikatlar, savunma sanayi, barışı koruma operasyonları, askeri, bilimsel ve teknik araştırma ve bir dizi diğer alanlarda askeri işbirliği konusunda bir anlaşmayı onayladı.

Türkiye'nin, pan-Türkizm ve neo-Osmanlıcılık ideolojileri çerçevesinde Sovyet sonrası alanda aktif olarak çalışmaya başladığı ve bu açıdan Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'daki yenilgisinin Türkiye'ye Rusya'nın sınırlarındaki sorunları çözemeyeceğinin bir işareti olacağı açıktır. Ve eğer öyleyse, o zaman bugün gerçek dışı görünen şey, "sıcak" bir ilişkiyle gerçeğe dönüşecektir.

Ancak daha sonra Kazakistan ve Özbekistan, Erdoğan'ın Rusya, Suriye, Libya ve diğer bölgelerdeki "ataların evi" topraklarını fethetme kampanyalarına katılıp katılmayacaklarına karar vermek zorunda kalacak.

Kaynak: Pravda.ru

SON VİDEO HABER

Eskişehir'de yaşlı adam inşaatta ölü bulundu

Haber Ara