Pakistan ile Suudi Arabistan arasında, 'Keşmir Krizi' yüzünden çıkan gerginlik sürüyor.
Pakistan'ın, Suudi Arabistan ile ilişkileri düzeltme çabası, Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından reddedildi.
Krallığın fiili yöneticisi Prens Selman, iki ülke arasındaki bağları düzeltmek için Körfez eyaletinde bulunan Pakistan Ordu Komutanı General Qamar Javed Bajwa ile görüşmeyi reddetti.
Suudi Arabistan ziyaretine Pazartesi günü başlayan Bajwa, Prens Selman ile görüşmesi reddedildikten sonra eve döndü. Bunun yerine Bajwa, 34 yaşındaki erkek kardeşi Savunma Bakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Salman ve krallığın genelkurmay başkanı Tümgeneral Fayyad Al Ruwaili ile bir görüşme yapmak zorunda kaldı.
Bajwa'nın, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmu Kureyşi'nin Suudileri kızdıran yorumlarından duyduğu üzüntüyü dile getirdiği bildirildi. Kureyşi, Suudi Arabistan ve Körfez Arap devletlerinin çoğunlukta olduğu İslam Konferansı Örgütü'nün (İİT) Keşmir konusunda liderlik etmesi gerektiğinde ısrar etti.
Bu talep Riyad'da öfkeyle karşılandı. Suudi Arabistan, Pakistan'a olan kredisini ve petrol arzını sonlandırdı. Bu durum geleneksel olarak müttefik olan iki ülke arasında diplomatik bir tartışmaya yol açtı.
Riyad'daki toplantıda, Bajwa'nın Türkiye yönetiminde yapılacak BM Genel Kurulu toplantı aralarında Keşmir'deki İKT temas grubunun bir toplantısı için bir teklif sunduğu söyleniyor. Suudilerin son zamanlarda Ankara'ya yönelik düşmanlıkları ışığında böyle bir görüşmeyi kabul edip etmeyecekleri net değil.
Suudiler, Pakistan, Türkiye, Malezya ve İran'dan oluşan bir bloğun oluşturulmasına izin verecek herhangi bir girişime karşı ihtiyatlı davrandılar. Pakistan ile Türkiye arasındaki işbirliğinin Riyad için kabul edilemez olduğu düşüncesinin Bajwa'ya iletildiği düşünülüyor.
Hindistan'daki kaynaklar, Pakistan'ın Suudi Arabistan'ın talebini kabul etmemesi durumunda petrol zengini Körfez ülkesinin Gwadar Limanı'ndaki 20 milyon dolarlık yatırımını iptal edebileceğini bildirdi.
İmran Han, Pakistan ile BAE liderliğindeki Körfez ülkeleri bloğu arasındaki uçurumu genişletmesi muhtemel bir harekette, ülkesinin Filistin sorunu çözülene kadar İsrail'i tanımayacağını söyledi. İsrail devletini kabul etmenin, Pakistan'ın yasadışı olarak işgal edilmiş ve Hindistan tarafından ele geçirilen Cammu ve Keşmir konusundaki tutumundan vazgeçmeye eşdeğer olduğunu öne sürdü.
Kaynak: Middle East Monitor
Çeviri: Feyza Akyıl