TIMETURK | ÇEVİRİ
Nikolai Glushkov, avukatının verdiği bilgiye göre sürgünde yaşadığı Londra'daki evinde ölü bulundu. 68 yaşıondaki Glushkov, 68, Rus oligark Boris Berezovsky'nin de yakın arkadaşı. Ölüm nedeni ise belirsizliğini koruyor. Glushkov'un ölümü Rusya ve Batı arasında eski çift taraflı ajan Sergei Skripal'in ve kızının İngiltere'de zehirlenmesi vakasıyla tansiyonun yükseldiği bir döneme denk geldi.
Glushkov 1990'larda Rusya'nın devlet havayolları Aeroflot ve Berezovsky'nin LogoVAZ araba şirketi için çalışmıştı. 1999 yılında isse Putin ile yolları ayrılan Glushkov kara para aklama ve yolsuzluk suçlamasıyla beş yıl hapis yatmıştı. Glushkov 2004 yılında serbest kaldı. Yolsuzluk nedeniyle hapis cezasının iki yıl daha uzatılmasının ardından 2006'da İngiltere'ye gitti. İngiltere'den aldığı politik iltica güvencesiyle ülkede kaldı.
AYNI SUÇLAMAYLA İKİNCİ DEFA HAPİS İSTEMİ
Ancak ülke dışında olmasına rağmen Kremlin, Glushkov'u takip etti. 2017 yılında bir Rus mahkemesi tarafından gıyabında Aeroflot'u yeniden 1990'larda şirketin finans yöneticisi iken 122 milyon dolar yolsuzluğa uğrattığı iddiasıyla suçlu bulundu. Mahkeme hakkında sekiz yıl hapis cezasının yanı sıra 1 milyon ruble para cezasına hükmetti. 2011 yılında ise Putin'e yakın bir kişilik olan oligarklardan Roman Abramovich hakkında bir başka davada delil sunmuştu.
Putin muhalifi Nikolai Glushkov:
NELER YAŞANDI?
İngiltere Başbakanı Theresa May, eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın maruz kaldığı kimyasalla ilgili, İngiliz Parlamentosunda milletvekillerini bilgilendirmiş ve "Skripal ile kızının, Rusya tarafından geliştirilen tipte askeri nitelikte, sinir sistemi üstünde etkili bir maddeyle zehirlendiği artık anlaşıldı." açıklamasını yapmıştı.
LAVROV'DAN AÇIKLAMA
Lavrov, İngiltere Başbakanı Theresa May'in zehirlenme olayının sorumlusunun Rusya olduğu yönündeki ifadelerini de 'ültimatom' olarak nitelendirdi ve eski Rus ajanının zehirlenmesiyle bir bağlantısının olmadığını söyledi. May, Rusya'ya 'güvenilir bir açıklama' yapması için Salı gecesine kadar süre tanındığını belirtmiş ve aksi bir durumda geniş çaplı önlemler alınacağını söylemişti.
Kremlin yönetiminin yaşanan gelişmeler üzerine, İngiltere'nin Rusya Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığı ifade edildi.
Eski Rus ajan Skripal:
ABD VE FRANSA, İNGİLTERE'YE DESTEK VERDİ
Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, günlük basın brifinginde, İngiltere'de zehirlenen eski Rus casusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sanders, "Bir İngiliz vatandaşına karşı İngiltere topraklarında son derece öldürücü bir sinir etmeninin kullanılması zorbalıktır. Bu saldırı pervasız, sorumsuz ve ayrım gözetmeksizin yapılmıştır. Bu saldırıyı bütünüyle kınıyoruz" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, "Bu tür saldırıların hiçbir meşru tarafı yoktur ve Rusya'nın tekrar bu tür girişimlerde bulunması bizi ciddi şekilde rahatsız etmiştir. Ukrayna'dan Suriye'ye, şimdi ise İngiltere'de, Rusya açıkça diğer ülkelerin bağımsızlığını ve bu ülkelerin vatandaşlarını hedef alarak dünyada istikrarsızlığa yol açan davranışlarını devam ettiriyor. Bu cinayeti işleyen ve bu cinayetin işlenmesi için emir verenlerin gerekli ağır sonuçla yüzleşmesi konusunda (İngiltere ile) mutabık kaldık" açıklamasında bulundu. Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian ise İngiltere'de eski Rus casusunun zehirlenmesiyle ilgili olarak İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson'la görüştüğünü ve dayanışma halinde olduklarını ilettiğini söyledi. Le Drian, suikast girişiminde askeri sinir gazı kullanılmasını, 'tamamen kabul edilemez bir saldırı' olarak niteledi.
"SİRK GÖSTERİSİ"
Rusya Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Maria Zaharova ise zehirlenen Rus ajanı hakkında İngiltere Parlamentosu'nda yapılan tartışmaların "sirk gösterisi" olduğunu söyledi. "Bu suçlamalar İngiliz parlamentosundaki bir sirk gösterisi. Amaç, provokasyonu temel alan bir siyasi mücadele" dedi.
BM'YE ÇAĞRI
İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.
LAVROV'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile yaptığı bugünkü (14 Mart) basın açıklamasında konuya ilişkin şunları söyledi:
"İngiltere için 'delillerin kraliçesi' itiraf değil, şüphe yaratma olup bunun tüm uluslararası toplum tarafından bu şekilde kabul edilmesini istiyorlar. Ancak bu iş böyle gitmez; Rusya buna izin vermeyecek. Somut olgular sunmadan uluslararası toplumu yanıltma girişimine yanıt verilmeli."
23 RUS SINIR DIŞI EDİLİYOR
İngiltere Başbakanı Theresa May, eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yuliya'nın Salisbury'de sinir gazıyla zehirlenmesine ilişkin olarak 23 Rus diplomatı sınır dışı edeceklerini açıkladı.
May, "Rus ajan Aleksandr Litvinenko'nun ölümünden sonra 4 Rus diplomatı sınır dışı etmiştik. Viyana Sözleşmesi uyarınca şimdi 23 diplomatı sınır ediyoruz. İngiltere'nin verilerine göre bu diplomatlar, açıklanmamış istihbarat üyeleri. İngiltere'yi terk etmeleri için sadece 1 haftaları var" dedi.
KİM BU 23 DİPLOMAT?
Başbakan May, söz konusu 23 Rus diplomatın Rus gizli servisleri için çalıştığı düşünülen isimler olduğunu söyledi.
SON 30 YILIN EN BÜYÜK SINIR DIŞI KARARI
May ayrıca bunun Soğuk Savaş döneminden bu yana gerçekleştirilen en büyük ihraç olacağını söyledi. May, "Rus diplomatların ihracı, Rus istihbaratının İngiltere topraklarındaki faaliyetlerini uzun yıllar sekteye uğratacak" dedi.
RUSYA'DAN AÇIKLAMA
Rusya'dan kararın ardından anında bir açıklama yaparak 'karşılık verileceğini' söyledi.
İNGİLİZ POLİSİ VE İSTİHBARATLARI GERİYE DOĞRU ÖLÜMLERİ ARAŞTIRIYOR
Skripal'e yapılan saldırı sonrası İngiliz polisi ve istihbarat servisleri Rusya'yla alakalı 14 kişinin ölümlerinin yeniden araştırdığını ilan etti. Ölümlerin doğal nedenlerden olmadığı şüphesiyle araştırmaların sürdürüldüğü belirtildi.
Glushkov'un bu listeye eklenip eklenmeyeceği ise henüz belli değil.