Dolar

32,6610

Euro

35,4440

Altın

2.506,82

Bist

10.851,78

Putin: ŞİÖ dolarsızlaştırmayı hızlandırıyor

Putin, dolarsızlaştırmanın hızlandığını söyledi

3 Gün Önce Güncellendi

2024-07-04 15:51:29

Putin: ŞİÖ dolarsızlaştırmayı hızlandırıyor

Rusya devlet başkanı Viladimir Putin, Kazakistan'ın Astana kentinde düzenlenen ŞİÖ zirvesinde yaptığı açıklamada, Şangay İşbirliği Örgütü üyelerinin ulusal para birimleri üzerinden anlaşmaları artırdığını söyledi. Rusya'nın ŞİÖ üyeleriyle yaptığı anlaşmalarda ulusal para kullanımının yüzde 92'yi aştığını dile getirdi.

Ticarette ABD doları yerine ulusal para birimlerinin kullanılmasına yönelik küresel eğilim, Rusya'nın 2022'de Batı finansal sisteminden ayrılması ve döviz rezervlerinin dondurulmasının ardından önemli bir ivme kazandı.

Putin ayrıca Rusya'nın ŞİÖ içinde ödemelerin çözümü için bağımsız bir mekanizma oluşturma önerisini yineledi. Maliye bakanları ile merkez bankası başkanları arasındaki toplantıların örgüt içindeki ticaret ve yatırım bağlarını güçlendirmeye yardımcı olduğunu ekledi.

Bu yılın başlarında Rusya merkez bankası başkanı Elvira Nabiullina, Ukrayna ihtilafının başlamasının ardından birçok Rus bankasının Belçika merkezli finansal mesajlaşma sisteminden ayrıldığını ve daha fazla ülkenin Batı'nın SWIFT'i hakkında şüpheleri olduğunu belirtti.

Kaynak: Rt

Haber Ara