Dolar

34,0673

Euro

37,8373

Altın

2.802,35

Bist

9.774,49

Romanya Rus elçisini İHA nedeniyle çağırdı

NATO üyesi Romanya, 'İHA parçaları' nedeniyle Rus elçisini çağırdı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-26 13:02:32

Romanya Rus elçisini İHA nedeniyle çağırdı

Romanya, topraklarında bir askeri İHA'nın parçalarının bulunduğunu iddia etti. NATO üyesi ülke, 'İHA parçaları' nedeniyle Rus elçisini çağırdı.

Romanya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'yı hava sahasına askeri bir İHA uçurmakla suçladıktan sonra, dün Rus maslahatgüzarını çağırdı. Rumen yetkililer daha önce ülkenin doğu kesiminde bir İHA'nın parçalarının bulunduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, diplomatın "Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna liman altyapısına yapılan saldırılarda kullanılan bir İHA'nın parçaları" ile bağlantılı olarak çağrıldığını söyledi.

Romanya Savunma Bakanlığı'na göre, Çarşamba günü doğu Tulcea İlçesi'ndeki Plauru köyü yakınlarında bir Geran-2 kamikaze İHA'sının parçaları bulundu.

Rumen yetkililer "sert bir protesto ilettiler ve Rus güçlerinin Ukrayna sivil altyapısına yönelik tekrarlanan saldırılarını kınadılar" diye ekledi.

NATO, Moskova'yı "sorumsuz ve potansiyel olarak tehlikeli" faaliyetlerle suçlasa da, "Rusya'nın müttefik topraklarına yönelik kasıtlı bir saldırı" olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Moskova iddialar hakkında yorum yapmadı. Rusya Savunma Bakanlığı Çarşamba günü, güçlerinin belirtilmeyen bir yere demirlemiş Ukrayna deniz insansız hava araçlarına saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi. Devlet tarafından işletilen Rusya-1 TV kanalının savaş muhabiri Evgeny Poddubny, Romanya sınırına yakın bulunan Ukrayna'nın İzmail limanındaki bir tersaneye ve bir yakıt deposuna saldırılar gerçekleştirildiğini bildirdi.

KARADENİZ BULGULARI VE POLONYA TOPRAKLARINA FÜZE ÇARPMASINA ATIF

Rusya Savunma Bakanlığı daha önce Ukrayna liman altyapısının Kırım Köprüsü'ne saldıran gemiler de dahil olmak üzere kamikaze deniz insansız hava araçları fırlatmak için kullanıldığını söylemişti.

Çarşamba günü, Türk Donanması, İstanbul yakınlarında Karadeniz'de sürüklenen ve Ukrayna'nın kullandıklarına benzer bir insansız gemiyi durdurdu. Türk yetkililer ayrıca, Şubat 2022'de Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın başlamasından bu yana birkaç yüzen mayını da ele geçirdi.

Kasım 2022'de, bir füze Ukrayna sınırına yakın Polonya topraklarına çarptı ve iki kişiyi öldürdü. Kiev, füzenin Rusya tarafından ateşlendiğini hemen iddia etse de, Polonya yetkilileri daha sonra merminin muhtemelen rotasından çıkan bir Ukrayna hava savunma füzesi olduğunu belirledi.

Kaynak: RT

SON VİDEO HABER

Lübnan ordusu 'şüpheli cihaz' peşinde

Haber Ara