Dolar

33,9866

Euro

37,7121

Altın

2.821,76

Bist

9.685,49

Rothschild ailesinin Ukrayna'nın borcuna müdahale ettiği ortaya çıktı

'En zenginler listesi' dışında olan dünyanın en zengin ailelerinden Rothschild ailesinin, Ukrayna'nın borcunun yeniden yapılandırması için yardımcı olduğu ortaya çıktı.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-04 10:14:27

Rothschild ailesinin Ukrayna'nın borcuna müdahale ettiği ortaya çıktı

Kiev'in mali müşaviri, Rothschildler ilk görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Temmuz 2022'de tahvil sahipleriyle yüz yüze görüşmeler ayarladı.

Reuters dün, görüşmelerde yer alan kaynaklara atıfta bulunarak, Ukrayna'nın Rothschild & Co'nun çabaları sonucunda tahvil sahipleriyle yeniden borç yapılandırması konusunda yakın zamanda bir anlaşmaya vardığını bildirdi.

Kiev, Rothschild'i 2017'de Maliye Bakanlığı'na "danışman" olarak atamıştı.

Kiev geçen hafta, 20 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandırmak için bir grup yabancı yatırımcıyla anlaşmaya vardığını duyurdu.
Tahvil sahipleri - ABD finans devleri BlackRock ve Pimco ile Fransız varlık yöneticisi Amundi dahil - Rusya ile çatışmanın patlak verdiği Şubat 2022'de Ukrayna'ya iki yıllık borcun dondurulmasını teklif etti.

Tahvillerin yüzde 25'ini elinde bulunduranları temsil eden tahvil sahipleri komitesi, borçlarının nominal değerinin yüzde 37'si (8,7 milyar dolar) tutarındaki kaybı kabul ettiğini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) anlaşmanın Kiev'e iletilen 122 milyar dolarlık yardım paketinin parametreleriyle uyumlu olduğunu doğruladığı bildirildi.

Londra Borsası'nda (London City) duyurulan anlaşmanın şartlarına göre IMF, ABD hazinesi ve Paris Kulübü'nü içeren alacaklılar anlaşmayı imzaladı.

Devasa borcun yeniden yapılandırılması Kiev'in önümüzdeki üç yıl içinde 11,4 milyar dolar tasarruf etmesine yardımcı olacak.
Reuters, bunun hem devam eden savaş hem de IMF programı için çok önemli olduğunu, yeniden borç yapılandırmasının tarihteki en hızlı ve en büyük yeniden yapılandırmalardan biri olarak tanımladı.

Ancak haberde, Haziran 2022'de başlayan Ukrayna hükümeti ile borç verenleri arasındaki ilk müzakerelerin planlandığı gibi gitmediği vurgulandı.

Tahvil sahiplerinden oluşan çekirdek komite, Ukrayna'nın talep ettiği değer düşüklüğünün beklenen %20'den "önemli ölçüde fazla" olduğunu ve ilişkilere "önemli zarar" verme riski taşıdığını şikayet ettiğinden, görüşmeler birkaç hafta sonra başarısızla sonuçlandı.

Ağustos 2022 ödeme moratoryumunun sona ermesine iki aydan az bir süre kala, Rothschild'in Paris'teki şirket ofislerinde taraflar için yüz yüze toplantılar ayarladığı bildirildi. Bu toplantılara dünyanın en iyi varlık yönetim şirketlerinden bazılarının temsilcileri, hukuk ve mali danışmanları, Kiev'in borç şefi Yury Butsa, Ukrayna'nın uzun vadeli hukuk danışmanları White & Case ve Rothschild ekibinin katıldığı bildirildi.

Reuters'a göre tahvil sahipleri Ukrayna'nın ödemelerini derhal yeniden başlatmasını, daha yüksek bir anapara kurtarma yolu sunmasını ve en önemlisi "basit tutulmasını" talep etti. IMF personelinin ise rakamları hesaplamak için "son derece hızlı" çalıştığı bildirildi.

Kiev, alacaklılara istedikleri anda ödemeleri teklif eden, GSYİH'ye endeksli daha basit bir tahvil şeklinde bir alternatif sundu; bu oran %1,75'ten başlayıp zamanla %7,75'e kadar çıkıyor.

Reuters, tahvil sahiplerinin oylamasından çıkan nihai sonucun yüzde 97'den fazla destek olduğunu bildirdi.
RT

Haber Ara