Rusya'nın tanıttığı ‘yeni nesil süper silahlar' hakkında Çin medyasında, ABD'yi korkutacak bir haber yayımlandı.
Çin Sina internet sitesi, Rus ‘Sarmat', ‘Avangard' ve ‘Yaris' füze sistemlerinin farklı savaş özelliklerine sahip olduğunu ve potansiyel bir düşman için çok tehlikeli olduğunu öne sürdü.
Çin sitesi, Rus füze kuvvetlerinin yeniden silahlandırılması ve on bin kilometreden fazla menzile sahip bu füze modelleriyle donatılmasının, "Amerika'yı çıkış yolu olmayan bir çıkmaza soktuğunu" da sözlerine ekledi.
Makalede, ABD hava savunmasının, Rus Avangard füzelerinin kaybolma kabiliyetleri ve onları özellikle etkili kılan muazzam hızları nedeniyle engelleyemediği dikkat çekildi.
Çin Sina sitesinde yayımlanan makalede ayrıca, bir Avangard füzesinin 15 dakika içinde Washington'a ulaşabileceğini vurgulanıyor ve “Bu süre zarfında, Amerikalıların bırakın bu Rus füzesini püskürtmek bir yana, bir fincan kahve içmek için bile vakti olmayacak" deniliyor.
Makalede, Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri arasında sözde bir çatışma olması durumunda, ABD ordusunda "dünyanın en gelişmiş savunma sistemi" bulunmasına rağmen, Amerikan kıyı bölgelerinin "Avangard" füzelerinin odaklanmış saldırılarına karşı korunmayacağı öne sürülüyor.
Makale, füzenin kendisini "Rus ordusunun bir başyapıtı" olarak tanımladı ve söz konusu füzenin savaş özelliklerinin onu "nükleer bombadan daha korkutucu bir silah" yaptığını belirtti.
Avangard füze sistemini ilk kez geçen mart ayında kamuoyuna duyuran Rusya Devlet Başkanı Putin, sistemin "yenilmez" olduğunu ifade etmişti. Hipersonik füzenin ses hızından 20 kat daha hızlı olduğunu belirten Putin, füzenin aynı zamanda yana ve dikine manevralar yapabildiğini ve füze savunma sistemlerini de aşabildiğini belirtmişti.
Avangard ile ilgili duyuru, küresel nükleer silahlanmanın tartışıldığı bir ortamda geldi. ABD Başkanı Donald Trump, ekim ayında, 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'ndan (INF) çekilme tehdidinde bulunmuştu. Bunun üzerine Putin, ABD'nin söz konusu kararı uygulamaya geçirmesi halinde yeni nükleer füze geliştireceklerini söylemişti. Rusya'yı INF anlaşmasını ihlal etmekle suçlayan Washington, aralık ayı başında Moskova'ya ültimatom vererek, antlaşmanın şartlarını yerine getirmek için şubata kadar süre tanımıştı.
Kaynak: Novosti ve ajanslar