Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Rus İHA'ları Romanya tarafından vuruldu! Romanya ve NATO'dan açıklama

Rusya'nın Ukrayna'ya gece boyunca 38 kamikaze İHA fırlattığı, bunlardan üçünün Romanya hava sahasına girdiği, Romanya ve Ukrayna bakanlıkları tarafından doğrulandı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-26 08:57:11

Ukrayna hava kuvvetlerinin dün yaptığı açıklamada, Ukrayna hava savunma sistemlerinin 25 insansız hava aracını düşürmeyi başardığı bildirildi. Hava kuvvetleri, üç kamikaze İHA'nın, gece boyunca yoğun bir şekilde bombalanan Ukrayna'nın Odesa bölgesiyle sınır komşusu olan Romanya sınırını geçtiğini söyledi.

ROMANYA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Romanya Dışişleri Bakanı Luminiţa Odobescu, X'te yaptığı bir paylaşımda, "Rusya tarafından Ukrayna sivil altyapısına yönelik insalık dışı saldırılar gerçekleştirildi. Romanya topraklarında İHA enkazları bulundu. Müttefiklerimizi bu konuda bilgilendirdik, onlarla koordinasyon halindeyiz. Romanya bu sorumsuz eylemleri şiddetle kınıyor" dedi.

Rus İHA'ları Odesa bölgesindeki limanlara saldırırken, Romanya'nın Tulcea bölgesindeki sakinler yerel medyaya birden fazla patlama sesi duyduklarını ve yetkililer tarafından İHA parçalarının yere düşebileceği konusunda uyarıldıklarını söyledi.
Yetkililer halktan panik yapmamalarını ve Rus İHA'larının "özellikle Romanya'yı hedef almadığını" açıkladı.

ROMANYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Romanya Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Finlandiya Hava Kuvvetleri'ne ait iki F-18 jetinin durumu gözlemlemek amacıyla gece saatlerinde Romanya'daki bir hava üssünden havalandığı belirtildi.

Açıklamada, "Milli Savunma Bakanlığı ekipleri, son iki gecedir Ukrayna liman altyapısına yönelik gerçekleştirilen saldırılar sonucunda ülke topraklarına düşen olası cisimleri aramak için sahada incelemelerde bulunuyor" denildi.

Romanya İstihbarat Teşkilatı ve İçişleri Bakanlığı, önceki gece gerçekleşen saldırının ardından Tulcea'daki Plauru yakınlarında Rus yapımı Geran tipi bir insansız hava aracının kalıntılarını buldu.

Rumen Savunma bakanlığı, "Arama bugün tüm alanı kapsayacak şekilde devam edecek. Sahada belirlenen tüm yerlerin yerleşim alanlarının dışında olduğunu ve altyapı unsurunu etkilemediğini açıkça belirtiyoruz" ifadesini kullandı.

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO'nun Geçici Sözcü Yardımcısı Matthias Eichenlaub ise gelişmeyle ilgili şunları söyledi: "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tam ölçekli işgali 2022'de başladığından beri Romanya, topraklarında birkaç kez Rus drone parçaları bulunduğunu doğruladı. NATO'nun Rusya'nın müttefik topraklarına yönelik kasıtlı bir saldırıyı gösteren bilgisi olmasa da, bu eylemler sorumsuz ve potansiyel olarak tehlikelidir."

Eichenlaub, "NATO Rusya'nın işgaline yanıt olarak Romanya da dahil olmak üzere Karadeniz bölgesindeki varlığını önemli ölçüde artırdı. Son günlerde NATO, hava devriyeleri de dahil olmak üzere izleme ve gözetleme önlemlerini daha da yoğunlaştırdı. NATO müttefikleri Romanya ile tam dayanışma içindedir." ifadesini kullandı.

politico

Haber Ara