“Rus ‘Pantsir' Amerikalıların eline nasıl düştü ve buna neden ihtiyaçları vardı?” Yukarıdaki başlık altında Viktor Baranets, Komsomolskaya Pravda gazetesinde Washington'un Rus savaş aracını Libya'da ele geçirmekten elde edebileceği faydalar hakkında yazdı.
Makalede şöyle yazıyor: İngiliz "Times" geçtiğimiz günlerde Amerikalıların Libya'da bir Rus "Pantsir S-1" füze aracını ele geçirdiğini bildirdi. Ve füze savunma sisteminin ele geçirilmesinin geçen yılın yazında olduğunu söylüyorlar. Ancak Birleşik Devletler sessizliğini koruyor. Bu konuda resmi bir açıklama yapmadı. Görünüşe göre, Pentagon, bazı nedenlerden dolayı, şimdilik sessiz kalmanın ve İngilizleri bu heyecan verici haberi vermeye çağırmanın en iyisi olduğuna karar verdi. Bu bir dizi soruyu gündeme getiriyor:
Pantsir-S1 (ihracat versiyonu) Libya nasıl geldi?
Askeri uzman Dmitry Litovkin şu cevabı verdi:
Önce Birleşik Arap Emirlikleri, "Pantsir S-1" füze savunma sistemini Rusya'dan satın aldı. Daha sonra Hefter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'na sattılar (veya bağışladılar).
Amerikalıların eline geçen "Pantsir" sırlarının sızma riski var mı?
Rusya'da kullanılan Pantsir, ihracat versiyonundan farklı. İkincisinin Amerikalıların eline düştüğü açıktır. Amerika Birleşik Devletleri, "Pantsir" hakkında bu temel bilgi olmadan biliyor; çünkü bu silah birçok uluslararası sergide sergileniyor ve ihraç ediliyor. İşin sırrı, bu savaş kompleksinin kontrol algoritmasında saklıdır. Yani, radarın çalışmasında, bilgiyi işleme ve alma mekanizması ve hedefin seçimi. Bununla ilgili büyük bir sorun olacak. Bu bilgiyi "ölü" bir araçtan çıkarmak mümkün değildir.
Moskova, BAE dışında hangi ülkelere Pantsir sattı?
Cezayir, Irak, İran, Umman, Suriye, Etiyopya, Sırbistan, Ekvator Ginesi ve Brezilya. Böylelikle Amerikan istihbarat servisleri, Amerika'nın bazı ortaklarının ordularının elinde uzun süre kalan bu teknolojiyi inceleme fırsatı buldu. Bu durumda Libya'da ele geçirilen "Pantsir" in Amerikalılara heyecan verici teknolojik keşifler vaat ettiğini sanmıyorum.
Kaynak: ArabicRT