Dolar

33,0292

Euro

35,7638

Altın

2.521,69

Bist

10.733,75

Rus Rosatom: Akkuyu nükleer santralinin parasına Amerikalılar el koydu

Rus Rosatom şirketinin Rusya-Türkiye'nin en büyük yatırım projesi olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin (NGS) inşası için Türkiye'ye aktardığı paraya el konuldu. Rus devlet şirketi başkanı Alexey Likhachev, olaydan Amerika’yı sorumlu tuttu.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-07-09 12:12:52

Rus Rosatom: Akkuyu nükleer santralinin parasına Amerikalılar el koydu

Rus Rosatom şirketinin Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşası için Türkiye'ye aktardığı paraya el konuldu. Rus devlet şirketi başkanı Alexey Likhachev, olaydan Amerika'yı sorumlu tuttu. Likhachev bunu TASS ve Rusya-1 televizyonu ile yaptığı röportajda duyurdu.

Likhachev, “Karşılıklı ödemeler sistemi saldırı altında. Paraya el koyuyorlar” dedi. Ona göre, Rosatom'la çalışan "tüzel kişilerle bankalar arasında geçiş yaptığı" iddia edilen fonların ele geçirilmesinden Amerikalılar sorumlu.

Likhaçev, maliyeti 25 milyar dolar olduğu tahmin edilen ve tamamı Rusya tarafından ödenen nükleer santral projesinin Türkiye'de uygulanmasının yaptırımlar nedeniyle sekteye uğradığını belirtti. Rosatom'un kendisi Batı'nın kısıtlayıcı tedbirleri kapsamında olmasa da, bazı yan kuruluşları yaptırım listelerinde yer alıyor.

Bunlar arasında nükleer tesislerin kurulumuna yönelik teknolojiler geliştiren JSC Atomstroy ve uranyum zenginleştirmeye yönelik santrifüjler üreten VPO Tochmash da bulunuyor.

Likhaçev'e göre Rosatom, yaptırımlara ve zorluklara rağmen Türkiye'de bir ilk olacak ve plana göre 12 milyon tüketiciye hizmet verecek Akkuyu NGS'nin inşaatına devam ediyor.

Kaynak: charter97.link/news.am

Haber Ara