Dolar

34,5322

Euro

36,2071

Altın

2.967,54

Bist

9.549,89

'Rusya, buğday diplomasisi yoluyla dünyadaki nüfuzunu genişletiyor'

Fransız Le Figaro gazetesinde çıkan bir analiz haberde, Rusya’nın buğday diplomasisi yoluyla, “dünyadaki nüfuzunu genişlettiği “ ve “tahıl imparatorluğuna” dönüştüğü öne sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-06 08:50:43

'Rusya, buğday diplomasisi yoluyla dünyadaki nüfuzunu genişletiyor'

Fransız Le Figaro gazetesinde çıkan bir analiz haberde, Rusya'nın buğday diplomasisi yoluyla, “dünyadaki nüfuzunu genişlettiği" ve “tahıl imparatorluğuna” dönüştüğü öne sürüldü.

Le Figaro'da, Rusya ile ilgili yayımlanan analiz haber şöyle:

Buğday ihracatında dünyanın önde gelen ülkesi olan Rusya, son yirmi yıldır tahıla yatırım yaparak uluslararası arenadaki varlığını güçlendirdi.

Yıllar geçtikçe Rusya, buğday pazarında kilit bir oyuncu haline geldi. Yılda tüm dünyada ihraç edilen 180 milyon ton tahılın neredeyse dörtte biri Rusya'dan geliyor.

Rusya'da 27 milyon hektar veya dünya alanının yaklaşık yüzde 12'si buğday ekimine ayrılmış. Moskova 2000'lerde hissesini bu büyük varlık üzerine koydu.

Demeter kulübünün direktörü ve Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü'nde (IRIS) bir uzman olan Sebastian Abis, “Başkan Vladimir Putin, Rusya'nın tahıl gücünün ulusal zenginlik, istihdam yaratabileceğini ve ihracat yoluyla para kazandırabileceğini anlamıştı. Bu nedenle, daha fazla satış yapabilmek için Karadeniz'deki limanların lojistiğini değiştirdi” dedi.

Son 20 yılda Rusya'da yetiştirilen buğday hacminin yılda 2,5 kat artarak 80 milyon tona ulaştığını belirten Sebastian Abis, şunları söyledi:
“Bu nüfusun ihtiyacını karşılamaya ve yüzde 50-60 ihracat yapmaya yeter. Aynı zamanda Rusya'nın buğday satmak için uzağa gitmesine gerek yok. Rusya, Dünya tahıl ithalatının üçte birini temsil eden Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı çok hızlı bir şekilde devraldı ve yavaş yavaş ABD ve Fransa'yı oradan uzaklaştırmaya başladı.
Uzmana göre artık tahıl ihracatında Rusya'yı geride bırakacak bir ülke yok. Moskova ayrıca ihracat kapasitesini geliştirmek için yatırım yapmaya devam ediyor ve rekolteyi artırmaya çalışıyor.”

Abis'in tahminlerine göre Rusya, beş yıl içinde yılda 100 milyon ton buğday yetiştirmeye başlayabilir. Bu, diğer pazarları da fethetmek için yeterli olacaktır.

Kaynak: Le Figaro

 

Haber Ara