Dolar

34,0645

Euro

37,9318

Altın

2.818,92

Bist

9.758,14

Rusya'daki zincir market Budistleri kızdırdı

Rusya merkezli ev temizliği eşyalarındaki marketinin, Buda'nın yüzünün yer aldığı banyo aksesuarlarını satmaya başlaması Budistler tarafından tepkiyle karşılandı.

4 Gün Önce Güncellendi

2024-09-13 21:38:51

Rusya'daki zincir market Budistleri kızdırdı

Rus ev geliştirme zinciri Lemana Pro'nun (eski adıyla Leroy Merlin), Rusya'daki Budistlerin ruhani liderinin ürün hakkında şikayette bulunmasının ardından, Buda yüzünün yer aldığı banyo aksesuarları serisini geri çektiği bildirildi.

Aksesuarlar, Rusya'nın güneyindeki Volgograd şehrindeki bir Lemana Pro mağazasında görüldü. 20 dolarlık tuvalet fırçası, sıvı sabunluklar ve diş fırçası kapları da dahil olmak üzere, ürün yelpazesinin yer aldığı mağazanın raflarının videosu, yerel medya kuruluşu Volgograd News tarafından yayınlandı.

66e4279885f540186e7b779e

Ürün yelpazesinin ayrıca zincirin çevrimiçi mağazasında da mevcut olduğu bildirildi.

Müşterilerden gelen şikayetler, Rusya Budistlerinin ruhani lideri Geshe Yonten'e kadar ulaştı ve Yonten, dün Telegram'da ürünlere karşı "büyük öfkesini" dile getirdi.

Yonten, "Bu asla kabul edilemez, Budistlerin dini duygularını rencide ediyor" ifadesini kullanırken, ürün "derhal" kaldırılmazsa savcılığa şikayette bulunacağını bildirdi.

Volgograd sınırında bulunan ve çoğunluğu Budistlerden oluşan Kalmıkya bölgesinin yetkililerinin, mağaza ve tartışmalı ürün serisine yönelik soruşturma başlattığı bildirildi.

TASS ajansına göre Lemana Pro, tartışmalı ürün serisini mağazalarından kaldırmaya başladığını duyurdu.

Şirketin basın servisi haber ajansına yaptığı açıklamada, "Şirket, inananların duygularına her zaman derin bir saygı duymuştur. Durumdan dolayı üzgünüz. Ürünler çevrimiçi mağazada satıştan çekildi ve en kısa sürede [çevrimdışı] mağazaların raflarından kaldırılacak." dedi.

RUSYA'DA İNANÇLARA YÖNELİK SALDIRI VE HAKARETLER

Rusya'da inananların duygularına hakaret etmek suç sayılıyor ve üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabiliyor.

Ancak bazı medya kuruluşları, Rusya'nın farklı bölgelerindeki çevrimiçi mağazalara, pazaryerlerine ve çevrimdışı mağazalara yayılmış olan büyük bir partiyi geri çağırmanın "neredeyse imkansız" olabileceğine dikkat çekti.

Budizm, Hristiyanlık ve İslam'dan sonra ülkedeki üçüncü büyük din. En yoğun olarak Kalmıkya'da (%70 yerel nüfus) ve Tıva Cumhuriyeti'nde (%60) temsil edilmektedir. Sibirya'daki Buryatya Cumhuriyeti'nin %26'sı Budist. Ayrıca Moskova, St. Petersburg ve diğer şehirlerde de Budist topluluklar var.

Leroy Merlin mağazası, 2004'ten zincirin Fransız sahibi ADEO'nun 2023 baharında ülkeden ayrılıp işi yerel yönetime devretmesine kadar Rusya'da faaliyet gösterdi. Ülke genelinde 100'den fazla mağaza işleten zincir, daha sonra adını Lemana Pro olarak değiştirdi.

RT

Haber Ara