Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Başkanı Alexander Gintsburg, Rus bilim insanlarının gelecek yıl piyasaya sürülmesi beklenen yeni ve çığır açıcı bir kanser aşısı üzerindeki çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.
Gamaleya Merkezi, dünyada geliştirilen ilk aşılardan biri olan Sputnik V Covid-19 aşısını Ağustos 2020'de üretti.
Gintsburg, dün RT'ye verdiği röportajda, kanser ilacı hamlesini Covid aşılama yöntemlerinin hızla gelişmesine bağlayarak, yedi patentin halihazırda ele alındığını ve teknolojinin tamamen yerli olarak geliştirildiğini söyledi.
Yeni aşı üzerindeki çalışmaları çok aşamalı bir süreç olarak anlatan Gintsburg'a göre, araştırmacılar birçok Covid aşısının altında yatan mRNA teknolojisinin büyük bir vaat taşıdığını fark ettiklerinde, 2022'nin ortalarında harekete geçildi.
Enstitü başkanı, yeni ilacın kanser teşhisi konmuş kişilere uygulanacak bir terapötik aşı olduğunu söyledi.
Aşı, hastanın bağışıklık sisteminin kötü huylu hücreleri yok etmeye başlamasına neden oluyor. Aşı, aşılanmış bir kişinin vücudunda görülen sitotoksik lenfositlerin veya beyaz kan hücrelerinin, tümör hücrelerinin yüzeyindeki yabancı proteinleri (antijenleri) tanımasını sağlıyor. Sitotoksik lenfositler daha sonra yabancı, metastaz yapan hücreleri buluyor ve bunları tüm vücutta yok ediyor.
Başkan, "Bu teknoloji aynı zamanda bağışıklık sistemini harekete geçirmek için gereken hedef proteinin çok yüksek konsantrasyonda üretilmesine olanak sağladığı için önemli bir avantaj da sunuyor. Hatta bağışıklık sisteminin kendi proteinleri ile yabancı proteinleri ayırt edebilmesi için gereken seviyeleri bile aşabiliyor" dedi.
Gintsburg, yeni aşının gerçekten kişiselleştirilmiş bir ürün olduğunu belirterek, her hasta için ayrı ayrı ilaçlar üretileceğini, çünkü iki tümörün birbirine benzemediğini söyledi.
Araştırmacılar, şu anda, en sık teşhis edilen ve en yüksek ölüm oranına sahip kanser olduğu bildirilen küçük hücreli olmayan akciğer kanseri de dahil olmak üzere diğer onkolojik hastalıkları tedavi etmek için modeller geliştiriyorlar. Bu tür, cerrahi, radyasyon veya kemoterapi gibi onkolojideki mevcut tedavi yöntemlerine iyi yanıt vermiyor.
Gintsburg, "Bu yüzden şimdi böyle bir model üretiyoruz" dedi.
Pankreas kanseri ve bazı böbrek kanseri türleri de dahil olmak üzere onkolojik hastalıklar için de diğer modeller geliştirilecek.
RT