'Rusya, Libya'da Kaddafi tarzı diktatörlük kurmak istiyor'
Libyalı akademisyen ve politikacı Guma El-Gamaty, “Rusya, dönek generalin Libya'da Rus gündemine hizmet edecek yeni bir Kaddafi tarzı diktatörlük kurması umuduyla Hafter'in, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (GNA) devirme girişimini destekliyor” dedi.

Oluşturma Tarihi: 2020-12-29 09:01:57

Güncelleme Tarihi: 2020-12-29 09:01:57

Libyalı akademisyen ve politikacı Guma El-Gamaty, “Rusya, dönek generalin Libya'da Rus gündemine hizmet edecek yeni bir Kaddafi tarzı diktatörlük kurması umuduyla Hafter'in, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (GNA) devirme girişimini destekliyor” dedi.

‘eubulletin.com'da “Kremlin'in 'Afrika'nın Anahtarı': AB, Rusya'nın Kuzey Afrika'daki Büyüyen Etkisini Azaltmalı” başlıklı yayımlanan analiz haber şöyle:

Libyalı bir akademisyen ve politikacı olan Guma El-Gamaty, son görüş yazısında, AB'nin Libya konusundaki tutarsız politikasının, Rusya'nın kıyılarının hemen güneyinde yer edinmesine izin verdiğini savunuyor. 

Avrupa'nın güney kanadında yer alan Libya, Avrupa Birliği için stratejik açıdan önemli bir ülkedir. Bu petrol zengini Kuzey Afrika ülkesindeki siyasi değişimler ve çatışmalar, AB için acil ve kapsamlı sonuçlara sahiptir. Ne yazık ki, Muammer Kaddafi rejiminin çöküşünden bu yana, farklı Avrupa ülkelerinin bölgedeki farklı çıkarları, AB'nin Libya'ya yönelik tutarsız politikalar izlemesine neden oldu. 

Ülkeye yönelik tutarlı bir Avrupa politikasının olmaması, yalnızca devam eden Libya çatışmasını şiddetlendirip uzatmakla kalmadı, aynı zamanda Rusya'nın bölge üzerindeki etkisini genişletmesine de izin verdi.

Rusya, dönek generalin Libya'da Rus gündemine hizmet edecek yeni bir Kaddafi tarzı diktatörlük kurması umuduyla Hafter'in,  Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (GNA) devirme girişimini destekliyor. 

Hafter'in Trablus'u ele geçirmek için bir askeri harekat başlattığı Nisan 2019'da Libya'daki Rus askeri müdahalesi keskin bir şekilde arttı. 

“Son yıllarda Kremlin, herhangi bir resmi askeri müdahaleyi reddederken çıkarlarını korumak için sadece Libya'da değil, Afrika'daki diğer çatışmalarda da, örneğin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde paralı askerler kullandı. Ancak Brüksel, Avrupa kıyılarına yakınlığı göz önüne alındığında, Rusya'nın bu ülkeyi kendi isteklerine göre şekillendirmesine izin veremez. Bu, özellikle Moskova Libya'da otoriter bir askeri rejim kurmayı başarırsa, AB'nin güvenliğini ve ekonomik çıkarlarını baltalar ve tehdit eder” diyerek AB'yi uyaran Guma El-Gamaty, önemli Avrupalı ve  NATO müttefiklerini Rusya'nın Kuzey Afrika'daki artan nüfuzunun dizginlenmesinde daha aktif bir rol oynamaya teşvik etmeye" çağırıyor.

Ancak Rusya, gözünü sadece Libya'ya dikmekle kalmadı, bildirildiğine göre yeni Afrika stratejisinin bir parçası olarak diğer Afrika ülkeleriyle de askeri işbirliğini artırmayı planlıyor. 

Alman Bild gazetesine göre Moskova, gizli bir Alman Dışişleri Bakanlığı raporuna dayanarak altı Afrika ülkesinde üsler kurmayı planlıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Rusya'nın yeni Afrika hedefleri" olarak adlandırdığı gizli belgede, "Afrika'yı en önemli öncelik" haline getirdiği belirtiliyor. 

Rusya'nın Afrika'daki ilerlemesinin önemli bir yönü, kıtanın bazı diktatörlük rejimleriyle askeri işbirliği olduğunu söyledi. 

2015'ten önce tüm kıtada yalnızca dört askeri işbirliği anlaşmasından keskin bir artışla, Rusya, 2015'ten bu yana Afrika'daki 21 ülke ile askeri işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Gizli belgede ayrıca Kremlin'in "altı ülkede, yani Orta Afrika Cumhuriyeti, Mısır, Eritre, Madagaskar, Mozambik ve Sudan'da askeri üsler inşa etmesine izin verileceği" konusunda "sözleşmeye bağlı olarak güvence verildiği" yazıyor. 

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana kurulan ilk deniz üssü, Sudan'da Kızıldeniz'de kurulmalı ve bu prestij projesi Rusya'nın Afrika'daki varlığını genişletmek için tasarlanıyor. Uzmanlar bunun küresel jeopolitik etkileri olabileceğini söylüyor.

Kaynak: Eubulletin