TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL
Rusya Suriye'deki Su-25 tipi savaş uçaklarını geri çekerek uçakların yerine saldırı helikopterlerini gönderdi. Peki, bu değişimin sebebi neydi?
Mart ayı ortalarında Rusya devlet başkanı Putin, Suriye'deki Rus kuvvetlerine geri çekilme emri verdi. Uydu görüntüleri, Rusya'nın geri çekilmesinin 15 adet SU-24 tipi uçaktan beşinin, 8 adet SU-34 tipi uçağın dördünün ve 12 adet SU-25 tipi uçağında tamamının çekilmesinden ibaret olduğunu gösterdi.
Rusya'nın geride SU-30 ve SU-35 gibi uçuş üstünlüğü olan savaş uçakları ve Mi-28 ve Ka-52 tipi saldırı helikopterleri kaldı. Ocak ayından Mart ayına kadar Rusya'nın Suriye hava üssünde bulunan helikopterlerinin sayısı 4'ten 14'e yükseldi.
Rusya'nın geri çekilme kararı sadece Rus kuvvetlerinin sayısındaki azalması demek değildi aynı zamanda Suriye'de kalacak olanların da kompozisyonun değişimi demekti. Sabit kanatlı uçaklar tamamen dışarıda bırakılırken bunların yerini döner kanatlı saldırı uçakları aldı.
SU-25'lerin özellikleri saldırı helikopterlerinden farklı olsa da görevleri aynı. Her ikisi de cephe hattındaki kara birliklerine yakın hava desteği sağlayabiliyor. Peki, o halde Rusya neden böyle bir değişikliğe gitti?
Rusya'nın Suriye'de kullandığı SU-25'ler eski tip uçak gövdesine sahip. Bu uçaklar altı boyunca Suriye semalarında çok sayıda uçuş gerçekleştirdi. Bu yüzden, fabrikaya geri dönerek tamir edilmelerine ihtiyaç duyuldu.
Ancak uçakların yerini helikopterlerin almasının sebebi bu olamaz. Zira Rusya, eski gövdeli SU-25'lererahat uçuş yapabilecekleri bir yer ayarlayabilirdi.
İşte burada ilginç bir gerçek karşımıza çıkıyor. Suriyeli muhaliflerin, omuzdan atılan MANPADS'ler de dahil olmak üzere çok az sayıda uçak savara sahip olduğu biliniyordu.
Muhaliflerin ellerinde çok az sayıda bulunan bu uçak savarları savaş alanında kullanamadığına dair bir ön yargı vardı. Ancak bu ön yargı artık kırıldı.
Geçtiğimiz hafta muhalifler ellerindeki MANPADS'leri kullanarak Suriye BAAS rejimine ait iki savaş uçağını düşürdü. Muhaliflerin MANPADS kullandığını gösteren çok sayıda video internette paylaşıldı.
Muhaliflerin MANPADS kullanmaya başlaması ile Rusya'nın bu durumu bildiğine ya da hemen farkına vararak Suriye semalarındaki uçaklarına risk teşkil ettiğini gördü. SU-25'ler bu yüzden mi geri çekildi?
SU-25'ler kara saldırı uçakları olup Amerika'nın A-10 Thunderbolt II tipi uçaklarına benzemektedir. Ancak Rusya'nın bu tarz uçak imalatı II.Dünya savaşı sırasında kullanılan Ilyushin II-2 tipi uçaklarına kadar geri gitmektedir.
Düşman üzerine pike yaparak ve yakın takip yapabildiği bilinmektedir. Bu da SU-25'leri kısa mesafeli uçak savarların doğrudan hedefi haline getirmektedir.
Bütün bunlar Rusya'nın SU-25 yerine neden başka savaş uçakları koymak yerine helikopterleri tercih ettiği sorusunu akıllara getiriyor.
SU-25'ler helikopterle kıyaslandığında daha uzun dayanabilecek bir gövdeye sahip. Silahlı uçaklar, savaş alanını daha hızlı bir biçimde tahliye edebilir, sadece saldırı için alçak irtifaya geçebilir ve hepsinden ötesi döner kanatlı uçakla karşılaştırıldığında daha yüksek g-kuvvetli ile kaçma manevrası yapabilir.
RUSYA'NIN SİNYAL BOZUCU SİLAHI
İşte, ayrıntı burada gizli. Rusya'nın saldırı helikopterlerinde SU-25'lerin sahip olmadığı MANPADS sinyal engelleyicisi bulunuyor.
Ruslar, President-S isimli bir “hava savunma sistemi” geliştirdi. Bu sistemin testlerinde Rus yapımı Strela-2, Strela-3 ve Igla isimli omuzdan atılan uçak savar füzeler kolaylıkla etkisiz hale getirildi. Bu sistem sayesinde, Rusya'nın Verba gibi son yapım füzeler bile etkisiz hale getirilebiliyor.
Sistemi geliştiren uzmanlar, bu sistemin Suriye'de de kullanıldığını şöyle açıklıyor:
“Suriye'de sinyal bozucu sistemler Mi-28N'lere yüklendi. Bu sayede muhaliflerin elinde olduğu düşünülen eski tip MANPAD'lerin güdüm sistemi kolaylıkla etkisiz hale getiriliyor. Bu sistem, özellikle muhaliflerin ellerinde bulunan Sovyet yapımı Strela-2, Igla-1 ve Çin yapımı HN-5'lerde etkili oluyor”.
Modern Rus helikopterleri bu yeni President-S sistemi ile donatılmış bulunuyor. Ancak Putin'in Rusya'ya geri çektiği SU-25 tipi saldırı uçaklarında bu sistem yok. SU25SM3 tipi modernize edilmiş uçaklar bulunsa da bunlar henüz kullanıma sunulmadı.