Dolar

34,1623

Euro

38,1653

Altın

2.914,46

Bist

9.777,46

Rusya: The Wall Street Journal muhabiri casus

Rusya, The Wall Street Journal muhabirinin casus olduğuna dair 'reddedilemez delilleri' olduğunu duyurdu. Gazeteci Evan Gershkovich askeri endüstri hakkında istihbarat toplamakla suçlandı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-07-18 11:16:24

Rusya: The Wall Street Journal muhabiri casus

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Amerikalı gazeteci Evan Gershkovich'in tutuklanmadan önce casusluk faaliyetlerine karıştığına dair "inkar edilemez" kanıtları olduğunu söyledi. Davanın hiçbir şekilde "gazeteciliğe saldırı" olmadığını ekledi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) göre, Wall Street Journal muhabiri Gershkovich, Mart 2023'te Ekaterinburg'da bir askeri tesis hakkında gizli bilgi toplamaya çalışırken tutuklandı.

Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi başkanlığı kapsamında ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında dün New York'ta düzenlenen basın toplantısında Lavrov, "Gerskovich'in casusluk yaptığına dair inkar edilemez kanıtlarımız var" dedi.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasında Haziran 2021'den önce varılan bir anlaşma kapsamında Rus ve Amerikan istihbarat teşkilatlarının potansiyel mahkum takası konusunda temas halinde olduğunu kaydetti.

Lavrov, "Konu aceleyi sevmiyor" diyerek, "Amerikalılar konuyu periyodik olarak kamusal alana atıyor ve bu da işe yaramıyor" dedi. Buna rağmen iki ülkenin bu konuda temas halinde olduğunu ve "bunun gazeteciliğe yönelik bir saldırı olmadığını" vurguladı.

Gershkovich geçen ay bir Rus mahkemesinde resmen suçlandı. Kendisi, Ekaterinburg'daki büyük bir Rus tank ve zırhlı araç üreticisi olan Uralvagonzavod hakkında gizli bilgi toplamaya çalıştığında yabancı istihbarat adına hareket etmekle suçlanıyor. Hem Wall Street Journal hem de Gershkovich, kendisinin hukuka aykırı olarak tutulduğunu iddia ederek iddiaları reddetti.

Putin gazeteci Tucker Carlson'a Şubat ayında verdiği röportajda Amerikalının "gizli bilgi topladığını" ve "suçüstü yakalandığını" söyledi. Putin, Moskova'nın Gershkovich'i takas etmeye açık olduğunu, ülkelerin istihbarat servisleri arasındaki önceki başarılı müzakerelere atıfta bulunarak ve ABD ile müttefiklerinin karşılığında teklif edilebilecek daha fazla Rus tutuklusunun bulunduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yılın sonlarında ABD ve Rusya, Rus işadamı Viktor Bout'u kadın basketbol yıldızı Brittney Griner ile değiştiren yüksek profilli bir mahkum takası gerçekleştirdi. Bout, silah kaçakçılığı suçlamasıyla ABD'de hapsedilmişken Griner, Moskova havaalanında bagajında ​​esrar yağı bulunmasının ardından uyuşturucu suçlamasıyla dokuz yıl hapis cezasını çekiyordu.

Kaynak: RT

SON VİDEO HABER

Cemaatle namaz sırasında imamı darp etti!

Haber Ara