Dolar

32,5643

Euro

35,2487

Altın

2.467,59

Bist

10.735,94

Rusya'ya karşı ABD'den Finlerle anlaşma hamlesi geldi

Finlandiya ABD ile savunma anlaşmasını onayladı.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-07-02 11:05:25

Rusya'ya karşı ABD'den Finlerle anlaşma hamlesi geldi

Finlandiya Parlamentosu dün oybirliğiyle ABD ile Finlandiya'da ABD askeri varlığının arttırılmasına ve savunma malzemelerinin depolanmasına izin verecek bir savunma anlaşmasını onayladı. Savunma İşbirliği Anlaşması (DCA), Finlandiya hükümeti tarafından Aralık ayında imzalanmıştı. Finlandiya'nın güvenlik ve savunma yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlayan anlaşma, İskandinav ülkesinin Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Nisan 2023'te NATO'ya katılmasının ardından geldi. Finlandiya'nın 1.340 kilometrelik sınırı paylaştığı komşu Rusya ile ilişkileri, Finlandiya'nın geçen yıl ittifaka katılmasının ardından giderek gerginleşti.

NÜKLEER SİLAHLARIN GEÇİŞİ YASALARA UYDURULDU

Anlaşma, ABD'nin Finlandiya'daki 15 askeri üsse erişimini sağlıyor ve ABD kuvvetlerinin Finlandiya topraklarında bulunmasına, eğitilmesine ve savunma malzemelerinin önceden konumlandırılmasına olanak tanıyor. Ayrıca,Finlandiya'da da tartışmalı bir konu olmasına rağmen yasa koyucular, anlaşmanın, Finlandiya topraklarında ithalatı ve transiti yasak olan nükleer silahlara ulusal hukukun uygulanmasını sağladı.

ABD, Finlandiya'nın İskandinav komşuları İsveç, Norveç ve Danimarka da dahil olmak üzere diğer 11 NATO ülkesiyle benzer anlaşmaları imzaladı.

Kaynak: The Defence Post

Haber Ara