Dolar

34,0706

Euro

38,0571

Altın

2.834,27

Bist

9.975,61

Rusya: Zelensky inandırıcı değil

Rusya, Zelensky'nin görüşme teklifine yanıt verdi. Yanıtta, “Zelensky'nin Ukrayna'nın Moskova ile barış görüşmelerine devam etmeye hazır olduğu yönündeki sinyalinin inandırıcı olmadığı” belirtildi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-25 11:06:28

Rusya: Zelensky inandırıcı değil

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna liderinin yalan söyleme yeteneğine sahip olduğunu ve sadece "barış formülünü" tanıtmaya çalışıyor olabileceğini söyledi. Zakharova, Vladimir Zelensky'nin Ukrayna'nın Moskova ile barış görüşmelerine devam etmeye hazır olduğu yönündeki sinyalinin inandırıcı olmadığını söyledi.

Son haftalarda Zelensky, Kiev'in çatışmayı "mümkün olan en kısa sürede", tercihen "bu yılın sonuna kadar" bitirmek istediğini söyledi. Ayrıca bu hedefe ulaşmak için ikinci bir 'barış zirvesi' düzenlenmesinde ısrar etti.

İsviçre'nin ev sahipliği yaptığı son etkinlik, Rusya'nın Ukrayna'nın hak iddia ettiği tüm topraklardan askerlerini çekmesini talep eden Kiev'in "barış formülü"ne odaklandı. Moskova ise planı gerçeklikten kopuk olduğu gerekçesiyle reddetti.

Ukrayna ile barış olasılığı hakkında yorum yapan Zakharova, dün gazetecilere verdiği demeçte, "kimsenin Zelensky'ye güvenmediğini" söyledi. "Herkes bunun her şeyi çarpıtabilen, yalan söyleyebilen, her şeyi inkar edebilen bir adam olduğunu çok iyi biliyor" dedi.

ZELENSKY, MOSKOVA İLE GÖRÜŞMEYİ ENGELLEYEN BAŞKANLIK KARARNAMESİNİ İPTAL ETMEDİ

Ne Ukrayna'nın ne de Batılı destekçilerinin, Zelensky'nin Kiev'in Moskova'daki mevcut yönetimle herhangi bir görüşme yapmasını engelleyen başkanlık kararnamesini iptal etmek için hiçbir şey yapmadığını hatırlattı. Ukraynalı lider, dört eski Ukrayna bölgesinin ezici bir çoğunlukla Rusya'ya katılma yönünde oy kullanmasının ardından 2022 sonbaharında belgeyi onayladı.

Ancak geçen hafta Zelensky, çatışmayı sona erdirmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le veya başka biriyle temasa geçmesi gerekip gerekmediği konusunda "hiçbir fark" görmediğini öne sürdü.

Zelensky'nin açıklamalarının Kiev'in 'barış formülünü' tanıtmaya ve dünya çapındaki ülkeleri bu girişimi desteklemeye kandırmaya yönelik başka bir girişimden başka bir şey olmadığını öne süren Zakharova, "Çok fazla söz duyuyoruz, ancak hiçbir eylem görmüyoruz" dedi.

ZAKHAROVA, GÖRÜŞME TALEBİNİN ABD SİYASİ ORTAMINDAN KAYNAKLANABİLECEĞİNİ BELİRTTİ

Sözcü, Zelensky'nin barış görüşmelerindeki beklenmedik "esnekliğinin", Donald Trump'ın vurulması ve Joe Biden'ın yarıştan çekilme kararına atıfta bulunarak ABD siyasi ortamındaki son büyük değişikliklerle bağlantılı olabileceğini ekledi.

GOP adayı, seçildiği takdirde çatışmayı 24 saat içinde sona erdireceğine defalarca söz verdi ve ABD'nin Kiev'e verdiği açık uçlu desteği eleştirdi.

Zakharova'nın yorumları, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba'nın Çinli mevkidaşı Wang Yi'ye, Kiev'in "Rusya ile diyalog ve müzakerelere başlamaya istekli olduğunu" söylemesinin ardından geldi; kendisi bunun "rasyonel" olması gerektiğini ve adil ve kalıcı bir barışa ulaşmayı amaçladığını söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Kuleba'nın sözlerinin Rusya'nın tutumuyla "uyumlu" olduğunu söyledi. "Rus tarafı hiçbir zaman müzakereleri reddetmedi ancak burada henüz bilmediğimiz detaylar önemli" diye ekledi.

Kaynak: RT

SON VİDEO HABER

Benfica, Kerem ve Orkun'un golleriyle kazandı

Haber Ara