Dolar

34,4905

Euro

36,2618

Altın

2.963,91

Bist

9.367,77

S. Arabistan'dan suçlama: BAE, Körfez krizinin çözümüne direniyor

Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan Suudi hükümetine yakın bir kaynak, BAE'nin Körfez krizini çözme çabalarına direndiğini söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-11 08:34:38

S. Arabistan'dan suçlama: BAE, Körfez krizinin çözümüne direniyor

Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan Suudi hükümetine yakın bir kaynak, BAE'nin Körfez krizini çözme çabalarına direndiğini söyledi.

İsmi açıklanmayan Suudi kaynak, Doha'nın siyasi rakiplerini finanse etmeyi bırakması ve medyasını kısıtlaması halinde Suudi Arabistan'ın hava sahasını Katar uçaklarına açarak taviz vermeye hazır olduğunu belirtti.

"Suudi Arabistan bu çözüm için bastırıyor," diyen kaynak, Riyad'ın "hava sahasının ana anahtarı elinde tuttuğunu" da sözlerine ekledi.

Suudi kaynak, BAE ve Mısır'ın, anlaşmazlığı çözme çabalarına desteklerini ifade etseler de "BAE'nin buna direndiğine" dikkat çekti.

"BAE öfkesinin bu ateşi yakmaya devam etmesine izin vermek mümkün değil" diyen Suudi kaynak, "Bu krizi sona erdirmenin zamanı geldi" açıklamasında bulundu.

Körfez'de müzakere dosyasına yakın bir başka kaynak da AFP'ye şu anda Krallık tarafından yürütülen sürecin bir tür barışa yol açabileceğini, ancak tüm temel sorunları çözmeyeceğini söyledi.

Körfez'deki Batılı bir diplomata göre ise, Kuveyt'ten gelen arabulucular Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'yi ikna etmeye çalışıyor.

Doha'daki diplomatlar, üst düzey bir Katarlı yetkilinin nihai anlaşmanın "prensipte kabul edildiğini" ancak "kapsam açısından sınırlı" olduğunu söylediğini aktardı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Rice Üniversitesi'ndeki "Baker" Kamu Politikası Enstitüsü'nden Christian Ulrichsen, "İlişkileri yeniden kurmak için tüm tarafların uzun bir zaman ve sürekli çabaları gerekeceğine" inanıyor.

“Ulrichsen, “Herhangi bir anlaşma, bir bitiş noktası veya 2017'den önceki bir önceki statükoya geri dönüş olmaktan ziyade daha uzun bir uzlaşma sürecinin başlangıcı olacaktır" yorumunda bulundu.

Geçen Cuma açıklamalarda bulunan Kuveyt Dışişleri ve Enformasyon Bakanı Ahmed Al-Sabah da, Körfez krizini sona erdirme amaçlı arabuluculuk çabaları çerçevesinde "verimli görüşmelerin" yapıldığını doğruladı.

Öte yandan gözlemcilere göre, Katar'ı boğmak ve komşularının yolunu izlemeye zorlamak için tasarlanan abluka, Doha'yı İran ve Türkiye ile yakınlaşmaya itti.

Katar'a abluka kararı

5 Haziran 2017'de Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn, sabah saatlerinde Doha ile diplomatik ilişkilerini sonlandırdığını, hava sahalarını Katar'a kapattıklarını açıklamıştı. Katar'ın dış dünyaya açılan tek kara kapısının da Riyad tarafından kapatılmasıyla Körfez'in tarihteki en büyük diplomatik krizi başlamıştı

Ablukaya katılan ülkeler Katar ile uzlaşma için 13 koşul belirlemişlerdi. Bu koşulların arasında "El Cezire" kanalının kapatılması, Doha'nın İran'la ilişkilerinin sınırlandırılması ve topraklarındaki bir Türk askeri üssünün kapatılması vardı. Ancak Doha yönetimi bu talepleri, egemenlik haklarına yönelik olduğunu savunarak anında reddetmişti.

Kaynak:ArabicPost

SON VİDEO HABER

Lodosla gelen kaza! Ok gibi saplandı

Haber Ara