Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Şam, İsrail'in Mecdel Şems saldırısını kınadı

Şam, ölümcül Mecdel Şems saldırısını kınadı, İsrail'i sorumlu tuttu. İsrail'i 'saldırganlığını genişletmek için bahaneler üretmekle' suçladı.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-07-29 10:35:02

Şam, İsrail'in Mecdel Şems saldırısını kınadı

Şam, Pazar günü İsrail'i bölgede "saldırganlığını genişletmek için bahaneler üretmekle" suçladı ve İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems bölgesine yapılan saldırıdan sonra son gerilimden "tamamen" sorumlu tuttu.

Cumartesi günü Golan Tepeleri'nde 12 genci ve çocuğu öldüren roket saldırısı, İsrail ve Hizbullah'ın tam ölçekli bir savaşa girebileceği endişelerini artırdı.

İsrail'in güvenlik kabinesi Pazar günü hükümete saldırıya yanıt verme yetkisi verdi. Hizbullah, Hamas'ın 7 Ekim saldırısının Gazze'deki savaşı başlatmasından bu yana İsrail'de veya İsrail'in ilhak ettiği topraklarda gerçekleşen en ölümcül saldırı olan saldırıda sorumluluğu olduğunu şiddetle reddetti ve savaş o zamandan beri birçok cepheye yayıldı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, ağırlıklı olarak Dürzilerin yaşadığı bölgedeki saldırıyı kınadı.

"Onlarca yıldır İsrail'in Suriye Arap kimliğini terk etme önerilerini reddeden işgal altındaki Suriye Golan'daki halkımız, işgalin yalanlarına ve Lübnan ulusal direnişine yönelik, Majdal Shams saldırısının arkasında olduğu yönündeki yanlış suçlamalara kanmayacak," denildi açıklamada.

"Bunun nedeni, Suriye Golan'daki halkımızın işgale, politikalarına ve saldırganlığına karşı direnişin gerçek bir parçası olması ve olmaya devam etmesidir" denildi.

İsrail'in saldırının arkasında Hizbullah olduğu yönündeki suçlamalarının bölgedeki durumu tırmandırma girişimlerinin bir parçası olduğunu vurguladı. Bunun yerine İsrail'i saldırının arkasında olmakla suçladı.

Daha önce Suriye'deki Dürzilerin ruhani liderliği saldırıyı kınadı ve uluslararası toplumu saldırının arkasındaki suçluları ortaya çıkarmaya çağırdı.

Açıklamada, ayrıntıya girmeden faillerin "herkes için açık" olduğu belirtildi.

Açıklama, hükümet karşıtı protestoların merkezi haline gelen Suriye'nin Süveyda bölgesindeki önde gelen Dürzi figürlerinden biri olan Şeyh Hikmet el-Hajri tarafından imzalandı.

Protestocular, Mecdel Şems halkıyla dayanışmalarını dile getirmek için Süveyda sokaklarına çıktı.

İsrail, Golan'ı 1967'de işgal etti. 2022 rakamlarına göre, Majdal Şems yaklaşık 12.000 kişiye ev sahipliği yapıyor.

İsrail, bölge sakinlerine İsrail vatandaşlığı teklif etti, ancak çoğunluk bunu reddetti. 2018 itibarıyla nüfusun yalnızca yüzde 20'si vatandaşlık aldı.

İsrail, nüfusun geri kalanının Suriye kimliğini tanımıyor. Şam hükümeti onları Suriyeli olarak görüyor, ancak halk Suriye ve halkıyla bağlarını sürdürüyor.

kaynak: english.aawsat.com

Haber Ara