Dolar

34,5753

Euro

36,6860

Altın

2.905,23

Bist

9.344,63

Samsung çip fabrikasında üç günlük grev başladı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung işçileri ücret talebi nedeniyle 3 günlük genel greve başladı. İşçilerden 'Tarih yazıyoruz' yorumu geldi.

5 Ay Önce Güncellendi

2024-07-08 10:42:07

Samsung çip fabrikasında üç günlük grev başladı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un çalışanları, teknoloji devi büyük kar elde ederken ücret ve sosyal haklar nedeniyle üç günlük genel greve başlıyor.

On binlerce çalışanı temsil eden bir sendikanın başkanı, AFP'ye yaptığı açıklamada, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un işçilerinin bugün ücret ve sosyal haklar nedeniyle üç günlük genel greve başladığını belirterek, eylemin hafıza çipi üretimini etkileyebileceği konusunda uyardı.

Ulusal Samsung Elektronik Birliği başkanı Son Woo-mok, AFP'ye "Grev bugünden itibaren başladı" dedi.

İşçilere, "Bugünkü genel grev sadece başlangıç... Neden burada olduğumuzu hatırlatarak, lütfen 10 Temmuz'a kadar işe gelmeyin ve herhangi bir iş görüşmesi yapmayın" dedi.

ÇİP ÜRETİMİ ETKİLENEBİLİR

Binlerce işçi, dünyanın en büyük hafıza çipi üreticisinin Hwaseong'daki dökümhanesi ve yarı iletken fabrikasının önünde toplandı, üzerinde "dayanışmayla mücadele edin" yazan ceketler ve kurdeleler vardı.

Samsung yönetimi Ocak ayından bu yana sendikayla görüşmelerde bulunuyor; iki taraf da sosyal haklar konusundaki farklılıkları azaltamadı ve firmanın yüzde 5,1'lik maaş zammı teklifi reddedildi.

İŞGÜCÜNÜN BEŞTE BİRİNDEN FAZLASI GREVDE

Sendika, protestoya fabrika tesislerinden, üretimden ve geliştirmeden yaklaşık 5.200 kişinin katıldığını açıkladı. Sendikanın başkan yardımcısı Lee Hyun-kuk, "Bunun üretim hattını etkileyeceğini hâlâ düşünmüyor musunuz?" dedi.

Şirketin onlarca yıldır sendikalaşmadan geçen ilk toplu eylemi, Haziran ayındaki bir günlük grevin ardından gerçekleşti. Sendika geçen hafta üyelere gönderilen ve onları grevi desteklemeye çağıran çağrıda "Şu anda kritik bir dönüm noktasındayız" dedi.

"Bu grev kullanabileceğimiz son karttır" denilerek şirketteki işçilerin "birlik halinde hareket etmesi" gerektiği ifade edildi. Bir sendika üyesi ve protestocu AFP'ye "Gerçekten heyecanlıyım" dedi.

“TARİH YAZIYORUZ”

Yarı iletkenler küresel ekonominin can damarı olarak görülüyor çünkü her şeyde, cihazlarda, telefonlarda, arabalarda ve silahlarda kullanılıyorlar. Bununla birlikte, yapay zeka sistemlerini güçlendiren gelişmiş çiplere olan talep, ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka ürünlerinin başarısı sayesinde hızla arttı.

Ticaret bakanlığının son rakamlarına göre, yarı iletkenler Güney Kore'nin önde gelen ihracatı olup Mart ayında 11,7 milyar dolara ulaşarak neredeyse iki yılın en yüksek seviyesine ulaşarak Güney Kore'nin toplam ihracatının beşte birini oluşturdu.

Kaynak: Al Mayadeen İngilizce

SON VİDEO HABER

Bebek katili yenidoğan çetesi davasında ilk ifadeler ortaya çıktı

Haber Ara