Dolar

32,7131

Euro

35,5087

Altın

2.495,94

Bist

10.914,43

ŞİÖ Zirvesi bildirgesinde neler var?

ŞİÖ, Astana'daki zirvenin ardından hedeflerini ana hatlarıyla açıkladı: Güvenlik tehditleri, dolarsızlaştırma, yeşil geçiş

3 Gün Önce Güncellendi

2024-07-05 16:26:54

ŞİÖ Zirvesi bildirgesinde neler var?

Şangay İşbirliği Örgütü, Astana'daki zirvenin ardından ortak deklarasyon yayınladı.

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) 10 ülkesinin liderleri, Kazakistan'ın Astana kentinde düzenlenen zirvede onlarca güvenlik ve ticaret anlaşması imzaladı.

Perşembe günkü toplantı, Belarus'un halihazırda Çin, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan'ı içeren örgüte katılımını işaret ediyordu; bu, ŞİÖ'nün çekirdeğini Orta Asya'ya yerleştiren bir bileşimdi.

Kazakistan'daki zirvenin ardından ŞİÖ, küresel yönetişim ve çevre sorunlarına ilişkin tutumunu güncelleyen bir sonuç bildirisi yayınladı.

Belgede, ŞİÖ üyelerinin bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında "yakın veya örtüşen değerlendirmeleri" olduğu ve "yeni bir demokratik, adil, siyasi ve ekonomik uluslararası düzen" yaratmayı amaçladıkları belirtildi.

Bu geçişin, ŞİÖ üyeleri için risk teşkil eden "artan güç kullanımı, uluslararası hukukun sistematik ihlali, jeopolitik çatışmalar ve karışıklıklar" şeklinde dirençle karşı karşıya olduğu belirtildi.

ŞİÖ liderleri, hükümetlerinin diğer devletlerin iç işlerine veya "uluslararası hukuka aykırı" olan "müdahaleyi amaçlayan herhangi bir karara" katılmayacağı sözünü verdi.

Uygunsuz eylemlere örnek olarak, bildirgede insan haklarının korunması kisvesi altında müdahaleden bahsediliyor. Üye devletler bu hakların evrensel, bölünmez ve birbirine bağlı olduğunu düşünmekte ve egemen ulusların bunları kendi yetki alanlarında savunma sorumluluğunun olduğuna inanmaktadır.

BM, devletler arasındaki ilişkileri koordine etmek için birincil uluslararası forum olarak kalmalıdır. Açıklamada, bunu etkili bir şekilde yapabilmek için "gelişmekte olan ulusların temsilini sağlayacak" reformlara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

ŞİÖ Asya merkezli olsa da, üyelerinin çatışmasız ilişkiler kurma yaklaşımı "Avrasya'da eşit ve bölünmez bir güvenlik mimarisi yaratmanın temelini oluşturabilir."

İstikrarsızlık faktörleri

ŞİÖ liderleri, küresel istikrarsızlığın arkasında, bazı ulusların küresel anti-balistik füze sistemleri geliştirme girişimleri de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tespit etti. Bildirgede bunun "başka devletlerin güvenliği pahasına kendileri için güvenlik yaratılması" anlamına geldiği belirtiliyor.

Belge, kitle imha silahlarının azaltılması ve kontrolüne ilişkin uluslararası anlaşmaları destekliyor. Raporda, dünyanın nükleer, kimyasal ve biyolojik silahları kontrol altında tutmak için tüm imzacı ülkeler üzerinde yasal olarak bağlayıcı güce sahip olacak daha iyi izleme ve uygulama mekanizmalarına ihtiyacı olduğu da belirtiliyor.

Belgede ŞİÖ'nün ayrıca "her türlü silahtan arınmış olması gereken" alanın barışçıl kullanımına olan bağlılığını da ifade ettiği belirtiliyor.

Terörizm

Astana deklarasyonunda terörizm en önemli küresel sorunlardan biri olarak gösteriliyor. ŞİÖ üyeleri, "terörist, ayrılıkçı ve aşırılıkçı grupların bencil amaçlar için" kullanılmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyor ve tüm ülkeleri terörle mücadelede çifte standarttan kaçınmaya çağırıyor.

"Terörün hiçbir şekli haklı gösterilemez. Belgede, tüm uluslararası toplumun teröristlere yönelik her türlü desteği veya barınmayı kararlı bir şekilde kınaması gerektiği belirtiliyor. Bu tür ulusların “tecrit edilmesi ve teşhir edilmesi” gerekir.

ŞİÖ, çevrimiçi aşırılıkçı mesajların bastırılması ve "dini hoşgörüsüzlüğü, yabancı düşmanlığını, saldırgan milliyetçiliği, etnik ve ırk ayrımcılığını" teşvik eden ideolojilerin engellenmesi için önlemler alınması çağrısında bulunuyor.

Bildirgede Gazze'deki çatışmaya değiniliyor ve İsrail ile Filistinli militan gruplar arasındaki çatışmalardan kaynaklanan yüksek sivil ölümleri kınanıyor. "Tam ve sürdürülebilir bir ateşkes" çağrısında bulunuyor ve yalnızca Filistin sorununun adil ve kapsamlı bir çözümünün Orta Doğu'ya kalıcı barış getirebileceğini belirtiyor.

Adil ticaret

Astana deklarasyonu “açık, şeffaf, adil, kapsayıcı, ayrımcı olmayan ve çok taraflı” bir uluslararası ticaret sistemi çağrısında bulunuyor. ŞİÖ üyeleri korumacılığı, tek taraflı yaptırımları ve diğer ticari kısıtlamaları onaylamıyor.

Belgede, özellikle tek taraflı yaptırımların "uluslararası hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığı" ve üçüncü taraflara ve bir bütün olarak uluslararası ticarete zarar verdiği vurgulanıyor.

ŞİÖ liderleri, ulusal para birimlerinin kullanımının artırılmasını ve ticareti kolaylaştıracak yenilikçi ödeme sistemlerinin geliştirilmesini talep ediyor.

Üyeler aynı zamanda ekonomik tekelleşmeye karşı işbirliği yaparken, e-ticaret altyapılarını ve dijital ekonominin diğer bölümlerini uyumlu hale getirmeyi ve entegre etmeyi de hedefliyor.

Sürdürülebilir gelişme

Belgede atom enerjisinden turizme, sağlık hizmetlerinden atık yönetimine kadar ŞİÖ devletlerinin iş birliği yaptığı alanların uzun bir listesi yer alıyor. Kuruluş şu anda ekonomik büyümeyi sağlayacak sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeye odaklanıyor. Deklarasyon, ilgili yeşil teknolojilerin gelişmekte olan ülkelere aktarılması çağrısında da bulunuyor. Fosil yakıtlardan uzaklaşmanın dengeli olması ve enerji üreticilerinin ve tüketicilerinin çıkarlarının dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: Rt

Haber Ara