Siyasi analizci: ABD dış politikası askeri sanayiye para kazanmaktan ibaret
Keith Preston: ABD dış politikası askeri firmalar için askeri şirketler için para kazanmaktan ibaret.

Oluşturma Tarihi: 2019-03-12 15:29:08

Güncelleme Tarihi: 2019-03-12 15:29:08

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Attackthesystem.com adlı web sitesinin yöneticisi Keith Preston Amerikan dış politikasının her zaman askeri sanayi yapılanmalarının menfaatine işlediğini ve Başkan Donald Trump'ın bu nedenle hem Pentagon'un bütçesini arttırmaya hem de müttefiklerine savunmaya daha fazla para harcama baskısı yaptığını dile getirdi.

Preston, Washington'un Amerikan askerlerini konuşlandırdığı ülkelerden para talep etmek üzere planlar yaptığını da dile getirdi. Beyaz Saray komutasında Trump yönetiminin Almanya, Japonya ve nihayet diğer ülkelerden oralarda konuşlandırılmış olan Amerikan askerleri için yüzde 50 fazla para talep edilmesini planladığı öne sürüldü.

“Bu ilginç bir ilişki çünkü ABD bir yandan askeri faturaları ödüyor ama aynı zamanda Asya ve Avrupa'da bu ülkelere askeri savunma tedariki yapıyor. Amerikalılar bu durumu… politik hegemonyalarını sürdürmek için kullanıyor” diyen Preston, Washington'un Almanya, İngiltere ve Fransa'ya İran'la 2015 Nükleer anlaşmasını terk etmeleri için baskı yapması da bu akımın örneklerinden biri diye ekledi.

Bu tavrın bir diğer örneğinin ise Suriye'yi Amerikan askerinden arındırma sözüne rağmen halen yüzlerce askerin orada kalmaya devam etmesi planı olduğunu ifade etti. 

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise ABD'nin İngiltere ve Fransa ile Suriye'de muhtemel DAEŞ terör gruplarının varlığına karşı yabancı askeri varlığı sürdürme görüşmeleri yaptığını ifade etti.

Preston'a göre, “Bu Başkan Trump tarafından Amerika ve Amerikan askeri bütçesi için gelir elde etmenin en basit yöntemi. Amerikan politikasının çoğunluğu ise sözde askeri-endüstriyel yapılanmalara para devşirmek içindir.”

Analizcinin verdiği rakamlar ise Amerika'nın askeri bütçesinin yılda 700 milyar dolar civarında olduğunu gösteriyor ancak askeri sanayi yapılanmalarının gerçek gelirini hesaplamak zor çünkü “çok fazla sayıda kanaldan gelirler toplanıyor.”

Kaynak: presstv.com