Siyonist rejim İsrail'e göre 'kasıtlı açlık kampanyası' yok

Siyonist rejim İsrail, Gazze'deki Filistinlileri yiyecekten mahrum bırakmayı amaçlayadığını ileri süren BM’nin 'kasıtlı açlık harekatı' raporunu kınadı. BM de ayrı bir açıklamada kendi çalışanlarını Hamas yanlısı olmakla suçlayarak 'yanlış bilgi yaymaya alışkınlar' dedi.

2024-07-10 11:34:48

BM'ye bağlı bir grup İnsan hakları uzmanı, İsrail'in harekatının Filistinlileri yiyecekten mahrum bırakmayı amaçlayan "kasıtlı bir kampanya" olduğunu söyledi. İsrail ise bunu reddetti.

Uzman gruba göre, 7 Ekim'den bu yana çoğu çocuk 34 kişi yetersiz beslenmeden öldü. Uzmanlar İsrail'i "hedefli bir açlık kampanyası" yürütmekle suçladı.

Gıda hakkı özel raportörü Michael Fakhri liderliğindeki uzman grubu, BM resmi olarak kıtlık olarak sınıflandırmasa da Gazze'deki durumun fiili olarak kıtlık anlamına geldiğini savundu.

Uzmanlar yaptıkları açıklamada, "İsrail'in Filistin halkına yönelik kasıtlı ve hedefli açlık kampanyası, soykırım niteliğindeki şiddetin bir biçimidir ve tüm Gazze'de kıtlıkla sonuçlanmıştır" dedi. BM'ye, "İsrail kuşatmasının sona erdirilmesi ve ateşkes sağlanması"nın yanı sıra, "gerekli olan her yolla" insani yardımın ulaştırılmasına öncelik vermesi çağrısında bulundular.

Grup ayrıca "Hareketsizlik suç ortaklığıdır" dedi.

BM KENDİ ROPORTÖRLERİNİ SUÇLADI

İsrail'in Cenevre'deki BM misyonu ise dün insan hakları uzmanlarının bu raporunu kınadı ve raporun yazarlarının "Hamas propagandasını desteklemeye ve terör örgütünü incelemelerden korumaya olduğu kadar yanlış bilgi yaymaya da alışkın olduklarını" söyledi.

Batı Kudüs temsilcileri, Mart ayında öngörülen kıtlığın gerçekleşmediğini belirten Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nın geçen haftaki raporuna dikkat çekti. Heyet, İsrail'in bölgeye insani yardım ulaştırılmasına yardım ettiğini, Hamas üyelerinin ise "yardımları kasıtlı olarak sivillerden çaldığını ve gizlediğini" iddia etti.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne ve 250 kadar kişinin esir alınmasına yol açan ölümcül baskınının ardından dokuz ay önce Gazze ablukasını yoğunlaştırmıştı. Başbakan Binyamin Netanyahu, Filistinli militanlarla herhangi bir barış olasılığını reddederek, Hamas'ın "tamamen ortadan kaldırılmasına kadar" savaşacağına söz verdi.

Kasım ayında bir hafta süren ateşkes, Gazze'deki 105 rehinenin ve 240 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasıyla sonuçlandı. Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda yapılan görüşmelerde yeni bir ateşkes sağlanamadı.

Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, Salı günü itibarıyla çatışmalar sırasında en az 38 bin 243 Filistinli öldürüldü ve 88 bin 33 kişi yaralandı. Lancet tıp dergisinde yakın zamanda yayınlanan bir araştırma, açlık, susuzluk, hastalık ve maruziyetten kaynaklanan "dolaylı ölümler" de hesaba katıldığında ölü sayısının 186.000'e kadar çıkabileceğini ileri sürdü.

Kaynak: RT

Ünlü Alman otomotiv firması iflas etti

'Netanyahu'ya suikast planı': Türkiye-İran bağlantılı Yahudi iş adamı tutuklandı

Audi'yi Çin'in elektrikli otomobilleri bitirdi

Mossad'ın telefonla iki büyük suikasti

4 çocuk dondurucuda ölü bulundu

Rusya'daki zincir market Budistleri kızdırdı