Sosyal medyada nasıl gördüğümüz, bizim kendimizi nasıl gördüğümüzden farklı olabilir
PLOS ONE dergisinde 20 Aralık'ta yayınlanan yeni bir çalışma, Facebook kullanıcılarının gönderilerini görüntüleyen kişilerin, bu gönderiler hakkında, kullanıcıların kendilerini gördüklerinden farklı izlenimlere sahip olabileceğini gösteriyor.

Oluşturma Tarihi: 2023-12-21 15:15:48

Güncelleme Tarihi: 2023-12-21 15:18:22

Birçok kişi sosyal medya platformlarını kendilerini ifade etmek ve başkalarıyla bağlantı kurmak için kullanıyor. Daha önceki araştırmalar, bloglar veya çevrimiçi profiller gibi kişisel web sitelerini görüntüleyenlerin, yazarların kişilikleri hakkında çoğunlukla doğru izlenimler oluşturabildiğini ileri sürmüştü.

Ancak Facebook durum güncellemeleri gibi sosyal medya gönderilerinin genellikle bağlamdan yoksun olduğu tespit edildi. Bu tür gönderilerin görüntüledikten sonra kullanıcıların kendi algılarının diğerlerinin onları nasıl algıladığını inceleyen çok az çalışma var. Bu çalışmalar nasıl eşleşme olduğu konusunda detaylı bilgi vermiyordu.

Bahse konu çalışmaları araştırmak için Wang ve meslektaşları 158 lisans öğrencisinden dışa dönüklük, açık sözlülük, bağlılık, özsaygı, bağımsızlık ve karşılıklı bağımlılık gibi özellikleriyle ilgili soruları yanıtlamalarını istedi.

Öğrencilerin ayrıca son 20 Facebook durum güncellemelerini de paylaştılar.

Daha sonra diğer katılımcılardan oluşan iki grup Facebook güncellemelerini inceledi ve kullanıcıların özellikleriyle ilgili soruları yanıtladı. Bir grup, güncellemeleri metin ve beraberindeki görseller veya köprülerle birlikte multimedya formatında görüntülerken, diğer grup ise yalnızca metin versiyonlarını gördü.

Sonuçlar, izleyicilerin Facebook kullanıcılarına ilişkin algılarının, kullanıcıların gerçek algılarından farklı olduğunu gösterdi. Örneğin izleyiciler, kullanıcıların kendilerini algıladıklarından daha açıklayıcı, daha düşük özgüvene sahip ve birbirine daha az bağımlı olduklarını görme eğilimindeydi. Ancak izleyicilerin bağlılık algıları ve özgüvenleri tutarlıydı; bu da sosyal medya paylaşımlarının ana amacının başkalarıyla bağlantı kurmak olduğunu yansıtıyor.

Üstelik her iki grubun algıları da kullanıcıların cinsiyeti ve etnik kökeninden etkileniyordu; bu da önceki araştırmalarda yapılan yargılarla eşleşiyordu.

Yazarlar böyle bir anlayışın iletişimi ve ilişkileri geliştirmek için önemli olduğunu belirtiyorlar. Gelecekteki çalışmalar, örneğin daha uzun bir güncelleme zaman çizelgesi ekleyerek veya TikTok gibi diğer platformları keşfederek bu anlayışı genişletebilir.

Yazarlar şunu ekliyor: "İnsanlar sosyal medya gönderilerimizden hakkımızda doğru izlenimler ediniyor mu? Araştırmamız, insanların durum güncellemelerine göre Facebook kullanıcılarını nasıl gördükleri ile kullanıcıların kendilerini nasıl gördükleri arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor.”

Kaynak: dailynewsegypt