Dolar

34,3468

Euro

37,5017

Altın

3.031,81

Bist

8.643,74

Sosyal medyadaki 'Barbie' tartışmasında Gazze damgası

2023 Oscar'ına aday olarak gösterilen Barbie filminin başrol kadın oyuncusu Margot Robbie'nin 'en iyi kadın oyuncu adayı' seçilmemesi sosyal medyada tepkilere yol açarken, birçok kullanıcının Gazze'deki kadınları hatırlatması Oscar tartışmasına farklı bir boyut kattı.

10 Ay Önce Güncellendi

2024-01-26 14:53:13

Sosyal medyadaki 'Barbie' tartışmasında Gazze damgası

2023'ün en çok hasılat yapan filmi olan Barbie filmi sekiz dalda Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ancak yönetmen Greta Gerwig ile yapımcı ve başrol oyuncusu Margot Robbie kendi bireysel kategorilerinde sıralamada yer alamadı.

Hayal kırıklığına uğramış binlerce hayran, bu durumu sosyal medyadaki tartışmalarda ana karakterlerin ataerkil toplum düşüncesine kurban gitmesi olarak yorumladı.

GAZZE'DEKİ KADINLARIN DURUMU VE FEMİNİST ÇELİŞKİ

Bu küçümseme sadece sektörde bir öfke dalgasını tetiklemekle kalmadı, aynı zamanda birçokları için İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının kadınlara yönelik etkisine dikkat çekmek için bir toplanma noktası haline geldi.

Tartışmaya katılan, ünlü Amerikalı makyaj sanatçısı Matt Bernstein şunları söyledi:

"Barbie'yi çok sevdim ve keşke daha fazla Oscar'a aday gösterilseydi, ancak cinsiyet meselesine gelince: Gazze'deki kadınlar şu anda çadır artıklarını ped malzemesi olarak kullanıyor. Onlar için de benzer düzeyde bir öfke var."

Bazı kullanıcılar Gerwig ve Robbie hakkındaki gönderileri "beyaz feminizmin zirvesi" olarak eleştirirken, aynı zamanda siyahi bir kadının, America Ferrera'nın filmdeki yardımcı rolü için aday gösterildiğini vurguladı.

X'teki bir başka kullanıcı, "'Soykırım sırasında çadırları ped olarak kullanan kadınların', 'oyuncak bebek gibi davranan beyaz kadının bu yıl büyük bir aktris olarak görülmediği'nden daha az feminist bir mesele olduğu bir dünyada yaşıyoruz" dedi.

KADINLARA ÖZEL ÜRÜNLER ENGELLENDİ

İsrail'in Filistin yerleşim bölgesine yönelik saldırısının başladığı 7 Ekim'den bu yana, Gazze'deki topyekun kuşatma, hijyen ve adet ürünlerinin Şeride girmesini engelledi.

BM tahminleri, Gazze'deki yaklaşık 700.000 kadın ve kız çocuğunun adet döngüleri sırasında ped, tuvalet kağıdı, temiz su ve uygun tuvaletler dahil olmak üzere temel hijyen ihtiyaçlarına erişimden yoksun olduğunu gösteriyor.

Sosyal medyaya yansıyan haberler, bu ciddi mahrum bırakma nedeniyle Gazze'deki Filistinli kadınların çadır şeritlerini geçici hijyenik ped olarak kullanmaya başvurduğunu ve anestezi olmadan sezaryen ameliyatı geçirdiğini gösteriyor.

Middle East Eye

Haber Ara