Sri Lanka'da Müslümanları hedef alan şiddet olayları yaşanıyor
Sri Lanka'da polis, bir Müslümanın dükkanı Budistler tarafından yağmalanırken hareketsiz kaldı.

Oluşturma Tarihi: 2018-03-07 08:50:27

Güncelleme Tarihi: 2018-03-07 08:50:27

TIMETURK | ÇEVİRİ

Bir Budist adamın öldürüldüğü ve bir Müslüman'a ait dükkanın ateşe verildiği Sri Lanka'da günlerdir süren dinsel kökenli çatışmalar sonrası turistik Kandy bölgesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Polis şiddetin, hafta sonundan itibaren ayaklanmaların ve kundakçılık saldırılarının olduğu Kandy'den bütün adaya yayıldığını belirterek, "Yetkililer Müslüman azınlığı hedefleyen yeni şiddet dalgasıyla başa çıkabilmek için sokağa çıkma yasağı ilan etti" dedi. 

MÜSLÜMAN İŞLETMELERE VE CAMİLERE SALDIRILAR

Çeteler ülkenin güneyinde Müslümanların sahip olduğu işletmeleri yakıp, camilere saldırılar düzenlediler. Yerel yetkililer kundakçılık saldırılarına karıştığı şüphesiyle 20'den fazla kişiyi gözaltına alırken polisin olaylar karşısında sessiz ve hareketsiz kalması da araştırılıyor.

POLİSİN "AKIL ALMAZ" YETERSİZLİĞİ

Sri Lanka İnsan Hakları Merkezi yöneticisi Rajith Keerthi Tennakoon, şiddete yol açan “akıl ermez polis yetersizliğini” kınadı.

Kandy, 21 milyonluk nüfusa sahip Sri Lanka'da dini ve etnik karmaşanın yaşandığı bölgelerden biri.

İyi Yönetim İçin Milli Cephe Partisi Sekreteri Najah Mohamed, “Saldırılar tüm ülkeye yayılıyor. Önceki hükümet döneminde yaşadığımız gerilimi tekrar yaşama durumuyla karşı karşıyayız. Müslümanlara yönelik şiddet özellik ayrık toplulukların olduğu yerlerde had safhada” dedi.

Budist Sinhaleselerin nüfusun yüzde 75'ini Müslümanların ise yüzde 10'unu oluşturduğu Sri Lanka'da dini ve etnik şiddetin ölümlere yol açabileceği belirtiliyor.

ŞİDDETİN KAYNAĞI O GRUP

Bazı gözlemciler süregelen şiddette Bodu Bala Sena (BBS) grubunu kınıyor.

Najah Muhammed, "Şiddetkar BBS çeteleri Müslümanlara saldırıları görülmedik yollarla kışkırttı ve insanlara saldırmaya başladı. Öğleden sonra polis buradaydı ancak halen artan düzeyde rapor edilmeyen vakalar gerçekleşiyordu” diye ekledi.

Dini çatışmalar adada yeni değil. Haziran 2014'te Aluthgama ölümcül isyanının ardından adada Müslümanlara yönelik kampanya başlatıldı.

Devlet Başkanı Maithripala Siresena 2015'te iktidara geldikten sonra Müslüman karşıtı suçları araştırma sözü verdi fakat o zamandan beri önemli bir gelişme kaydedilemedi.

Sirisena ve Başbakan Ranil Wickremasinghe'in son huzursuzluk karşısında resmi açıklamalar yapmaları bekleniyor.