Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Suriye'deki CIA - Pentagon savaşı yeni değil

ABD'den Türkiye'nin Cerablus'ta yürüttüğü operasyona dair gelen farklı ve çelişkili açıklamalar, Pentagon ve CIA arasında Suriye'de yaşanan ayrılıkların gün yüzüne çıkmasına sebep oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-30 20:39:28

Suriye'deki CIA - Pentagon savaşı yeni değil

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Suriye'nin kuzeyinde ÖSO ile birlikte gerçekleştirdiği harekatlara ABD'nin farklı birimlerinden farklı açıklamalar ve tepkiler geldi.

ABD'den gelen bu farklı açıklama ve tepkiler Pentagon ve CIA arasında Suriye'de yaşanan ayrılıkların gün yüzüne çıkmasına sebep oldu.

CIA ve Pentagon'un, 2016 yılının ilk aylarından beri Suriye'de destekleyip silahlandırdıkları farklı gruplar üzerinden çatıştıkları biliniyordu.

İLK ÇATIŞMALAR ŞUBAT AYINDA

2016 yılı başında Suriye'de ABD savaş makinesi tarafından silahlandırılan farklı gruplar Halep'te ve Türkiye sınırında birbirleri ile çatışmaya başladı.

Bu durum ABD istihbarat birimi ve askeri planlayıcılarının kendi eğitip donattıkları Suriyeli gruplar üzerindeki kontrolü hakkıyla sağlayamadıklarını gösterdi.

Amerikalı yetkililer, o dönemde yaptıkları açıklamalar ile CIA'nin ve Pentagon'un ayrı ayrı silahlandırdığı grupların Halep'in kuzey eteklerindeki bölgede birbirlerine ateş açtığı yönündeki haberleri doğruladı.

MARE: PENTAGON, CIA'YA KARŞI

2016 yılının Şubat ayı ortalarında CIA'nin desteklediği Liva Fursan grubu, Pentagon'un desteklediği YPG unsurlarından oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında bilinen ilk çatışma yaşandı.

YPG unsurlarından oluşan SDG, 18 Şubat'ta Halep'e bağlı Mare kasabasına saldırdı.

Kasabada bulunan CIA destekli Sukur el Cebel grubu, ABD öncülüğündeki koalisyonun istihbarat yetkililerinin, kendilerinin Pentagon destekli militanlarla savaştığını bildiğini söyledi.

Pentagon destekli YPG'nin saldırılarına maruz kalan Sukur el Cebel grubu adına açıklama yapan kişi "Müşterek Operasyon Merkezi'nin (MOM) kiminle savaştığımızı biliyor" diyor ve ekliyordu "Suriye'yi bölmeyi ve insanları sıkıntıya sokmayı isteyen herkesle savaşacağız".

 AZEZ'DE DE BENZER ŞEYLER YAŞANMIŞTI

 Şubat ayında Mare'de yaşananların çok benzerinin CIA'nin desteklediği gruplar, Pentagon destekli gruplarla aynı şeylerin Azez'de de yaşandığını aktarıldı.

Amerikalı iki grup, Halep ile Türkiye sınırı arasında önemli bir ikmal noktası olan Azez'de ve 3 Mart'ta Halep'e komşu olan Şeyh Maksud'da da karşı karşıya gelmişti.

Azez'de yaşadıklarına dair açıklamalarda bulunan CIA destekli Liva Fursan grubunun  lideri Faris Bayuş  da "Bize saldıran gruplar, kim tarafından destekleniyor olursa olsun onlarla savaşacağız" diyordu.

PENTAGON'DAN %80'İ YPG'DEN OLUŞAN ASKERİ YAPILANMA

Pentagon 2105 yılında, Suriye Demokratik Güçleri adı altında yeni bir askeri koalisyonun kurulmasını sağladı.

Bu koalisyonun amacı, Suriye'nin doğusunda IŞİD'in elinde bulunan toprakları almak ve ABD hava saldırılarına karadan istihbarat temin etmekti.

SDG ağırlıklı olarak PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG unsurlarından oluşuyordu. Bu askeri koalisyonun içine az sayıda Arap kuvvet eklemlenmişti.

Koalisyona az sayıda Arap kuvvetin eklenmesinin sebebi, yapılanmayı "işgalci Kürt ordusu" görüntüsü vermekten uzaklaştırmaktı.

ABD Özel Kuvvet Komutası kumandanı Joseph Votel, 2016 Mart ayında yaptığı açıklamada SDG'nin %80'inin YPG'li Kürt unsurlardan oluştuğunu itiraf etmişti.

CIA'NİN GİZLİ OPERASYON BİRLİĞİ: LİVA FURSAN

 Pentagon açık bir biçimde YPG'li unsurları desteklerken CIA, müzakere masasına oturtacak biçimde gizli operasyonlar ve muhaliflerin desteği ile Esed'i yıpratmaya çalışıyordu.

CIA, Liva Fursan başta olmak üzere Suriye'de destek verdiği muhalif gruplara Suudi Arabistan'ın stoğundan temin ettiği TOW antitank füzeler temin ediyordu.

RUSYA'NIN SAVAŞA FİİLEN GİRMESİ

Rusya'nın Suriye savaşına bilfiil dahil oluşu ve Esed karşıtı grupları havadan vurması ile Pentagon destekli YPG'li kuvvetler Halep kırsalındaki etki alanlarını genişletirken CIA destekli gruplar sıkıntı yaşamaya başladı.

Bu durum dahilinde Rus hava saldırıları CIA ve Pentagon destekli grupları karşı karşıya getirdi.

 CIA- PENTAGON REKABETİ VARDI AMA...

Amerikan istihbaratı ile Pentagon arasındaki strateji ve hakimiyet çekişmeleri önceleri Washington kulisleri ve kapalı kapı görüşmelerinde sınırlı kalırdı.

Ama artık öyle olmadığı görülüyor. Bir zamanlar zekice fikirler, tartışmalar, farklı görüşler etrafında dönen ideolojik dolaplar artık silahların konuştuğu, vekalet savaşlarının yürütüldüğü savaş mağduru ülkelere yoğunlaştırıldı.

İşte 2016 yılının başından beri Suriye'de yaşanan ve son günlerde gün yüzüne çıkan CIA-Pentagon çatışmaları ABD başkentinde yaşanan bu değişimin ve ABD'nin bir türlü düzgün bir yörüngeye oturtamadığı sakat ve sâkil dış politikasından kaynaklanıyor.

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara