Bildirge, Türk devletleri arasındaki işbirliğini siyasi, ekonomik, ulaşım, savunma, insani, eğitimsel ve kültürel alanlarda tam olarak kullanmanın önemini vurguluyor.
Orta Koridor'un Önemi ve Türk Devletlerinin Rolü
İngiliz uzman Neil Watson, Azernews'e yaptığı açıklamada, Orta Koridor'un inşası ve optimize edilmesinde OTS üyelerinin kritik rolüne dikkat çekti. Watson, "OTS üyeleri arasındaki işbirliği, Azerbaycan'ın ana katalizör olduğu Orta Koridor olarak bilinen TransCaspian Uluslararası Ulaşım Yolunun inşasında, başarılı bir şekilde işletilmesinde ve verimliliğinde ayrılmaz bir rol oynuyor," dedi. Bu rota, Güneydoğu Asya ve Çin'den başlayarak Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Avrupa'ya uzanıyor.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Dijital İzleme Teknolojileri
Watson, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun yenilenmesi ve modernizasyonuna dikkat çekerek, "Orta Koridor doğası gereği dijitaldir ve potansiyel gümrük sorunlarını azaltmak için en son izleme teknolojilerinin kullanılmasını gerektirir," dedi. Bu bağlamda, özel sektörün Orta Koridor'un Avrupa için önemini ve lojistiği optimize etmenin zorunluluğunu anlaması gerektiğini belirtti.
OTS Ülkeleri Arasındaki İşbirliği ve Ekonomik Güç
Ekonomist Vugar Bayramov, Türk devletlerinin bölgesel bir güç olduğunu vurguladı. Bayramov, "Türk devletlerinin gayri safi yurtiçi hasılasının 1,4 trilyon dolar olduğunu ve satın alma gücü paritelerini dikkate alarak 4,7 trilyonu aştığını düşünürsek, Türk devletlerinin bölgesel bir güç olduğunu ve ekonomilerinin bölgesel ve küresel ticaretin gelişmesine katkıda bulunduğunu görmekteyiz," dedi.
Orta Koridor'un Genişletilmesi ve Yatırımlar
Bayramov, yatırım fonlarının oluşturulması ve vergiden muaf tutulmalarına ilişkin kararların, ticaret rejiminin kolaylaştırılmasına katkıda bulunacağını belirtti. Ayrıca, Orta Koridor'a ilginin arttığını ve Azerbaycan'ın zaferinden sonra bu koridorun daha yoğun kullanılacağını vurguladı.