Analiz-Çeviri
Suudi Arabistan… Bir dönemin sonu
ABD ve Trump, Bin Salman'ın Suudi Arabistan'ını yıkımdan kurtaramazsa İsrail de kurtaramaz.
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın devlet destekli suikastının ikinci yıldönümüne yaklaşırken, Suudi Arabistan Körfez ve Orta Doğu bölgelerinde yönünü ve nüfuzunu kaybederek geri çekilmeye devam ediyor.
Suudi Arabistan Krallığı, OPEC ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) önde gelen bir üyesi olarak bölgesel ve uluslararası sahnede büyümeye ve güçlenmeye başladıktan 50 yıldan fazla bir süre sonra, şimdi kendisini yalnızca sürekli düşüş yolunda buldu.
Suudi Arabistan, İslam'ın en kutsal bölgelerine ve dünyanın en büyük ikinci petrol rezervine sahip olmasına rağmen, yanlış politikalar nedeniyle yıllar içinde dini ve mali etkisini boşa harcıyor.
Son beş yıl özellikle sancılı ve yıkıcı geçti. Oldukça Makyavelist Prens Muhammed bin Salman (MBS) tarafından umut verici bir girişim olarak başlayan girişim, kısa sürede pervasız bir girişim haline geldi.
Esas olarak akıl hocası, Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir başka Makyavelci prens Muhammed bin Zayed (MBZ) tarafından yönetilen MBS, yeraltındaki krallığı yönetiyor.
Paradoksal olarak, Suudi Arabistan'ın çöküşünden daha küçük ortağının Libya ve Tunus'ta, Mısır'da Abdülfettah el-Sisi ve Suriye'de Beşar Esad gibi diktatörlerin savaş suçlarını destekleyen bölgesel güç olarak ani atılımından daha iyi bir tanıklık yoktur.
Riyad, çoğunlukla kendisinin uyguladığı darbelerle felç olurken, Abu Dabi pervasızca ileri atılıyor ve Suudi Arabistan'ı da beraberinde sürüklüyor.
Bu, Körfez'in güvenliğini, yönetimlerini ve bölgesel nüfuzlarını korumanın bir yolu olarak İsrail'e bağlayan MBZ küpünün MBS desteğinde de belirgindir.
Suudi Arabistan'ın BAE kurulmadan çok önce 1960'ların sonlarında bölgede ve dünyada faaliyet göstermeye başladıktan sonra inanılmaz bir rol takası.
Rastgele güç
Suudi Arabistan'ın ilk güçlenmesinin, 1967'deki korkunç savaştan sonra Mısır pan-Arap projesinin çöküşü ve 1970'te lideri Cemal Abdül Nasır'ın ölümüyle bağlantı kurulması mümkün.
Zaten OPEC'in önde gelen bir üyesi olan Suudi Arabistan, OIC'nin özellikle Mısır, Irak ve Suriye'nin SSCB lehine o zamanlar seküler rejimlerin hakim olduğu Arap Ligi'nin ötesinde etkisini artırmak için 1970 yılında ilk İKT toplantısını düzenledi.
1973 Arap-İsrail savaşından sonra OPEC boykotunun ardından petrol patlamasından elde edilen gelirler, Suudi Arabistan'ı daha da zenginleştirdi ve petro-dolar diplomasisini ve etkisini finanse etti.
Mısır'ın bu on yılın sonunda İsrail ile bir barış anlaşması imzalama kararı, krallığın bölgesel olarak güçlenmesini tamamen sağladı.
Sovyetlerin Afganistan'ı işgali (1978) ve İran'daki İslam Devrimi, (1979) Riyad'ı Amerika Birleşik Devletleri ve Müslüman dünyası içinde paha biçilmez bir stratejik müttefik yaptı.
Suudi bölgesel konumu, 1980'lerde Irak ve İran'ın yıkıcı sekiz yıllık savaşta tükenmesi ve İsrail'in Lübnan'ı işgalinden sonra Suriye ve İsrail'in Lübnan bataklığına çekilmesiyle daha da güçlendi.
Suudi-Amerikan ittifakı 1980'lerde Riyad'ın ABD'yi SSCB'ye ve müvekkillerine karşı desteklediği 9/11 saldırılarından 10 yıldan fazla bir süre sonra yeni bir zirveye ulaştı.
Iraklı Saddam Hüseyin gibi bölgesel bir inisiyatifi yeniden kazanmak için yapılan tüm girişimler yenilgiyle sonuçlandı. Doğu Bloku'nun çöküşünün ardından Soğuk Savaş'ta ve Irak'ın Kuveyt'i işgalinden sonra Körfez Savaşı'nda ikna edici Amerikan zaferi ve Suudi Arabistan'ın hem Irak hem de İran'ı bloke etme çabası Riyad'ı daha da güçlendirdi.
1991'de muzaffer Amerika, Madrid'de ilk uluslararası Arap-İsrail "barış konferansını" düzenledi. Suudi Arabistan davet edildi ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) resmi olarak sınır dışı edildi.
Kısacası, Arap başarısızlığı bir şekilde yanlışlıkla veya kasıtlı olarak Suudi başarısına yol açtı.
Suudi-Amerikan balayı, 2001'de El Kaide'nin 11 Eylül'de New York ve Washington'a saldırmasıyla aniden sona erdi. Riyad, El Kaide'nin Suudi lideri Usame bin Ladin'i on yıl önce sınır dışı etmiş olabilir, ancak uçak kaçıranlardan 19 kişi 15'i Suudi vatandaşıydı.
Sonra yine Riyad mutlu bir durum sayılan başka bir Amerikan çılgınlığı tarafından kurtarıldı. Bush yönetimi sözde "teröre karşı savaşı" Afganistan'ın ötesine taşımaya karar vererek Suudi Arabistan'ı tekrar paha biçilmez bir müttefik haline getirdi.
2002 yılının Nisan ayında, Başkan George W. Bush, Suudi fiili lider Veliaht Prens Abdullah'ı, herhangi bir yabancı lider için bir ayrıcalık olarak kabul edilen Teksas'taki kişisel çiftliğinde karşıladı. Bir ay sonra Abdullah, Arap Ligi'ni İsrail ile barış görüşmelerinde temelde anahtar olan kurgusal "barış inisiyatifini" benimsemeye ikna etmede kilit faktör oldu.
Bir yıl sonra suç ortağı Suudi rejimi, Amerika'nın Irak'ı işgalini yanlış bir bahane ile izledi, ardından bu ülke yıkıldı ve Amerikan bütçesi savaş ve işgal yıllarında tükendi.
O zamandan beri Suudi mutluluğu geri dönmeye başladı.
Obama dönemi
Suudi Arabistan, 2010 Obama yönetimi sırasında yorgun ABD patronu bölgeden uzaklaşmaya başladığında giderek daha savunmasız hale geldi.
O zaman ABD sayesinde lider petrol üreticisi haline geldi ve bu nedenle Suudilerin ve Körfezin güvenliğiyle daha az ilgileniyordu.
Ayrıca, tam da İran etkisinin Irak'ın kaybı pahasına artmaya başladığı bir dönemde, zengin müşterilerinin lehine askeri müdahalelere daha az eğilimli hale geldi.
Bu yeterli değilmiş gibi, 2015 yılında ABD ve İran arasında uluslararası yaptırımların kaldırılmasının önünü açan, İran'ı ve konumunu ne yazık ki Suudi Arabistan için güçlendiren uluslararası bir nükleer anlaşma imzaladılar.
Bu arada, 2011'den beri bölgede Arap ayaklanmalarının patlak vermesi, Suudi Arabistan Krallığı ve onun uydu otoriter devletleri arasında alarma neden oldu.
Obama yönetiminin demokratik reformlar ve rejim değişikliği için ilk desteği Suudiler için durumu daha da karmaşık hale getirdi.
Tamamen öfkeli ve ifşa olan Suudi monarşisi, Kral Abdullah'ın ölümünden sonra yeni Kral Salman ve yeni Savunma Bakanı olarak atanan hırslı oğlu Muhammed'in liderliğinde bir saldırı başlattı.
Suudi Arabistan'ı yeniden harika yapmak
BAE'nin akıl hocası Bin Zayed liderliğindeki MBS, Tahran'ın müttefiki olarak kabul edilen isyancı Hüseyni hareketini ortadan kaldırma bahanesiyle Yemen'deki savaşı başlatmak için hiç vakit kaybetmedi.
Birkaç hafta içinde kazanacağına söz verdi, ancak savaş yıllarca sürdü ve sonu henüz görünmüyor.
Haziran 2017'de MBS ve MBZ, kendi emirlerine uyacak yeni bir piyon rejimi empoze etmek için "terörizm" ve yabancı müdahaleyle mücadele bahanesiyle komşu Katar ile kriz yarattı.
Ancak Trump yönetimi, planlanan darbeye karşı duruşunu ve ilk desteğini değiştirdi ve hızlı bir zafer olması beklenen durum, Körfez birliğinde çözülmesi kolay olmayacak büyük bir çatlak yarattı.
Kasım 2017'de MBS, hem Lübnan hem de Suudi vatandaşı olan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'yi Riyad'a çekerek onun koalisyon ortağı İran destekli Hizbullah hareketini kınamaya ve Suudi TV'de canlı yayında istifasını sunmaya zorladı.
Bu hareket aynı zamanda uluslararası eleştiriyi kışkırttığı ve Suudi rejimini daha da aptal gösterdi.
Skandal hatalara rağmen MBS, her başarısızlıkla birlikte listede giderek daha fazla yer aldı ve böylece 2017'de tahtın varisi oldu. Kısa süre sonra, krallıktaki tüm güç ve iş sütunlarını devraldı, ani tutuklamalar, aşağılama ve hatta işkence yardımıyla prenslere ve devlet görevlilerine zulmetti.
O zamandan beri, eski yetkililer, dini figürler, akademisyenler, gazeteciler ve insan hakları aktivistleri de dahil olmak üzere tüm muhalefet figürlerine yönelik baskı, tümü yeni bir doruk noktası olarak Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda Kaşıkçı'nın korkunç bir suikastle parçalanmasıyla hız kesmeden devam etti.
Bu nedenle, Kral Selman'ın iktidara gelmesinden ve küçük oğlunun taht kampanyasının başlamasından yalnızca birkaç yıl sonra Suudi Arabistan, hayırseverlik ve pragmatik diplomasiyle değil, acımasız şiddet ve pervasızlıkla tanındı. Halkın gözünde bu durum artık hilalin bir simgesi olarak değil, kanlı bir kemik testeresinin görüntüsü olarak görülüyor.
Mega başarısızlık
MBS'nin cüretkar maceraları, iktidarını güçlendirmiş, ancak krallığı korkunç şekilde zayıflatmış olabilir.
Yüz milyarlarca silah alımına rağmen, son yılların en kötü insani felaketi olan Yemen'deki beş yıllık savaş engelsiz bir şekilde devam ediyor.
Daha da kötüsü, Yemenli Hüseynilerin komşu krallığa yönelik roket saldırılarının sayısını artırmasıyla savaşın etkileri artık Suudi Arabistan'da hissediliyor.
Bir zamanlar büyük bir Suudi başarısı olan Körfez İşbirliği Konseyi, MBS'nin kısa görüşlü politikası tarafından felç oldu.
Bir zamanlar bölgesel pragmatizmin ve istikrarın bir direği olmaktan gurur duyan krallık, savaşan bir istikrarsızlaştırma gücü haline geldi.
Yani ev içi sahnede.
Genç ve deneyimsiz MBS, ekonomik dönüşümün önünü açacak büyük siyasi reformlar yapmak yerine BAE'nin izinden gitti, ancak hareketin taktiklerini dikkate almadı ve ülkeyi sosyal liberalleşmeyi bloke eden baskıcı bir polis devletine dönüştürdü.
Ancak tüketici dürtüsü boşaldığında ve profesyonel güreş ve pop müzik konserlerinin eğlenceli sirkleri söndükçe, krallık bütçe açıkları ve ev içi hoşnutsuzluklarıyla kaldı.
Daha fazla sosyal hareketlilik ve kadınların güçlendirilmesi konusundaki ilk iyimserlik ve heyecanın yerini kısa süre sonra karamsarlık ve çaresizlik aldı. Suudi ekonomik reformları ve milyarlarca dolarlık mega projeler oyalandı ve genç işsizliği yüzde 29'un yüksek bir seviyesinde kaldı.
Suudi Arabistan Krallığı kargaşa içinde, rejimi tamamen şaşırmış ve bölge genelinde saygısızlık halindedir.
İran ve Türkiye ile arasında artan gerilim nedeniyle başarısızlıklarla baş edemeyen veya önündeki zorluklarla yüzleşemeyen MBS çaresiz durumda. Riyad'da yapılacak G20 zirvesi sırasında geri dönmek için bir girişimde bulunulabilir, ancak bu çok küçük bir ihtimal ve çok geç olabilir.
Amerikalı patronu Donald Trump'ın ABD'de Kasım seçimlerini kaybetme ihtimalinin artması hasar verebilir.
Son sığınak olarak İsrail
Suudi tahtın varisi, Yemen'deki savaşı sona erdirerek, Katar'la uzlaşarak ve İran'ı etkisiz hale getirmek için Körfez ve Arap birliğini güçlendirerek yıkıcı politikalarından vazgeçmek yerine, Arap işgalcilerle ilişkilerin tam olarak normalleşmesini sağlamak için İsrail ile gizli ittifak sağlamaya çalışıyor.
Wall Street Journal'da son zamanlarda yayınlanan makaleye göre MBS, BAE ve Bahreyn'i, yaklaşan Suudi normalleşmesine giriş olarak İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye, babasının rızası olmadan teşvik etti. İddiaya göre Kral Selman, Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkilerini ancak Filistin devletinin kurulmasından sonra normalleştirme anlaşmasında kararlı.
Bu ister doğru olsun, ister baba ve oğul Filistin mücadelesiyle sadece "iyi polis, kötü polis" oyunu olsun, İsrail ile diplomatik ve stratejik olarak yeniden bağlantı kurmak kovada bir damla olabilir.
İsrail'in zaten Amerikan, Fransız ve diğer dünya güçleriyle dolu bölgesel Körfez'in güvenliğine müdahale etmesi zor olmakla kalmıyor, aynı zamanda "Yahudi devletinin" Körfez monarşilerini savunmak için askerlerini feda etmesi düşünülemez olmasa da pek mümkün değil.
Ve İsrail'e bilgi, teknoloji ve silahlarını paylaşma teklifi, dünya güçlerinin teklifinden daha iyi bir fiyata zaten mevcut.
Evet, İsrail tetikte olduğundan kolay olabilir ve Suudi-Emirlik "anti-demokratik liginin" bir parçası olmaya istekli olabilir, ancak hareketin Araplar arasında neden olabileceği itici güç göz önüne alındığında bu ters etki yaratacaktır.
Onlarca yıldır Filistinlilere yönelik işgal ve baskıdan sonra, İsrail bölgedeki çoğu insanın düşmanı olmaya devam ediyor ve Arapların mutlak çoğunluğu bunu bölgesel güvenlik ve istikrar için bir tehdit olarak görüyor.
Ancak MBZ ve MBS'nin durumu, Trump hakkındaki yenilgi beklentisi, tahminleri boşa çıkarıyor ve bu onu kesinlikle izolasyona ve hatta Joe Biden yönetiminin kendisinden kaçınmasına yol açacak.
Ve evet, İsrail Washington'daki itibarını yitirmiş Suudi rejimine, daha özel olarak ABD Kongresi'nde yardım edebilir. Ancak bu, Suudi Arabistan'ın hem ABD hem de İsrail hegemonyasına tam bağlılığını içerecek kadar pahalıya malolacaktır.
Başka bir deyişle, MBS'nin İsrail'e attığı zar, diğer tüm zarları kadar aptalca olabilir; çünkü bu, krallığa sağlayacağı faydadan daha fazla yük oluşturacaktır.
ABD ve Trump, Suudi Arabistan'ı kaçınılmaz çöküşten kurtaramazsa, İsrail'in de aynısını yapamayacağından emin olabilirsiniz.
Mervan Bişara
El Cezire'de siyasi analist. Paris Amerikan Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler eski profesörü. Dünya siyaseti hakkında yazıyor ve Orta Doğu ve uluslararası ilişkiler konusunda önde gelen bir uzman olarak kabul ediliyor.
Kaynak: El Cezire