İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri saldırıları sürerken Hamas'ın Suudi Arabistan'daki popülaritesinin önemli ölçüde arttığı ortaya çıktı.
Washington merkezli İsrail yanlısı bir düşünce kuruluşu olan Washington Yakın Doğu İşleri Enstitüsü tarafından yürütülen anketin sonucu, ABD'nin Suudi Arabistan-İsrail ilişkilerini normalleştirmeye zorlarken karşılaştığı zorlukları gösteriyor.
7 Ekim'den önce ABD, İsrail ile Suudi Arabistan'ın ilişkileri normalleştirmesini sağlayacak bir anlaşmaya varmak için aktif olarak çalışıyordu.
Anlaşma, İsrail ile Bahreyn, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında Trump yönetimi altında aracılık edilen mevcut normalleşme anlaşmalarının üzerine inşa edilecekti.
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Fox News'ta Eylül ayında yayınlanan röportajında, iki ülkenin böyle bir anlaşmaya "her geçen gün" yaklaştığını belirtmişti.
Ancak o tarihten bu yana Riyad, normalleşme görüşmelerine ara verdi ve "devam eden gerilimi durdurmayı" amaçlayan diplomatik yardımlarını kamuoyuna duyurdu.
Analistlere göre Suudi krallığı monarşik bir sisteme sahip olsa da Arap liderlerin karar almasında kamuoyunun da etkisi var.
SUUDİ HALKI HAMAS'A NASIL BAKIYOR?
Cuma günkü anket ayrıca Suudilerin yüzde 40'ının Hamas'a karşı olumlu tutum sergilediğini ortaya çıkardı; savaş başlamadan aylar önce yapılan bir ankete göre bu oran yalnızca yüzde 10'du.
Anket ayrıca Ürdün, Lübnan ve Mısır'da görüş bildiren Arapların çoğunluğunun Hamas'a karşı olumlu görüşlere sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Anketin bulguları, 7 Ekim'de Aksa Tufanı Operasyonu'nu sonrası İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri saldırısına karşı Arap dünyasındaki büyük ölçekli öfkeyi vurguluyor.
Ankette ayrıca Suudilerin yüzde 87'sinin "İsrail'in bir gün yenilebilecek kadar zayıf ve bölünmüş durumda olduğuna" inandığı ortaya çıktı.
MEE