Taliban hükümeti, Pakistan'ı bugünkü hava saldırısında sekiz sivili öldürmekle suçladı.
Taliban, iddialara göre Pakistan hedeflerine ateş açarak karşılık verdi ve yedi kişiyi yaraladı.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid yaptığı açıklamada, Pakistan jetlerinin bugün sabahı erken saatlerde "sivillerin evlerini bombaladığını" söyledi.
Mücahid, Pakistan sınırındaki Paktika ve Host vilayetlerinde bombalı saldırıda sekiz kişinin öldüğünü söyledi.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı iddia edilen sivil kayıpları hakkında yorum yapmadı ancak Pakistan Hava Kuvvetlerinin iki eyalette faaliyet gösteren Taliban destekli gruplara karşı "istihbarat temelli terörle mücadele operasyonları" başlattığını söyledi.
"PAKİSTAN TALİBANI" GERİLİMİ
Bu gruplar arasında Hafız Gül Bahadur Grubu ve İslamabad'ın Afganistan'ın Pakistan topraklarına yönelik saldırılar için bir hazırlık alanı olarak kullandığını söylediği Pakistan Taliban'ı yer alıyor.
Taliban, Pakistan Talibanı'nı barındırdığını reddediyor. Hafız Gül Bahadur grubu ise bir dönem Pakistan'da bir Taliban grubuna liderlik ederken, Kabil'le şu anki ilişkisi ise belirsiz.
Bu saldırılardan en sonuncusu Cumartesi günü, bir intihar bombacısının patlayıcı yüklü bir kamyonun Pakistan'ın Hayber Pakhtunkhwa eyaletindeki bir askeri kontrol noktasına sürmesiyle gerçekleşti. Yedi Pakistan askerinin ölümüne yol açan saldırının sorumluluğunu Pakistan Talibanı'na bağlı bir grup üstlendi.
Mücahid, Taliban savaşçılarının bugünkü hava saldırılarına Pakistan askeri karakollarını ağır silahlarla hedef alarak karşılık verdiğini söyledi. Pakistanlı yetkililer El Cezire'ye yaptıkları açıklamada, havan topu saldırısında üç asker ve dört sivilin yaralandığını söyledi.
Taliban sözcüsü, "Dünyanın süper güçlerine karşı özgürlük mücadelesinde uzun bir deneyime sahip olan Afganistan İslam Emirliği, kimsenin topraklarını işgal etmesine izin vermeyecek" dedi.
Amerika'nın müttefiki olmasına rağmen Pakistan, ABD'nin Afganistan'ı işgali öncesinde ve sırasında Taliban'a askeri ve mali yardım sağladı. Pakistan'ın geçen yılın sonlarında Afgan sınırının kendi tarafını çitle çevirmesi ve yüzbinlerce Afgan'ı sınır dışı etmesiyle bu ilişki bozuldu.
Pakistan hükümetinin Taliban'ı teröristlere yataklık etmekle, Kabil'in ise İslamabad'ı Afgan egemenliğini ihlal etmekle suçlamasının ardından, 2022'den bu yana sınırda karşılıklı saldırılar sıradan hale geldi.