Dolar

33,8935

Euro

37,6010

Altın

2.814,30

Bist

9.685,49

'Tarafsız ülke' İsviçre derinden bölündü

Bir grup İsviçreli uzman, Bern'deki savunma bakanlığı bünyesinde hazırlanan bir raporda 1515'ten beri tarafsız olan İsviçre'nin tarafsızlık statüsünü yeniden tanımlamasının zamanı geldiğini savundu. Buna karşılık, raporu arkasındaki paneli taraflı olmakla suçlayan eleştirmenler tarafsızlığın ülkenin anayasasında sonsuza dek yer aldığında ısrar ettiler.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-31 21:27:50

'Tarafsız ülke' İsviçre derinden bölündü

Bir yıl önce kurulan araştırma komitesi, dün Alp Dağları ülkesinin güvenliğinin nasıl artırılacağına ilişkin 100 tavsiye içeren bir rapor sundu.

Farklı yaş gruplarını ve bölgeleri temsil eden siyasetçi, ekonomist ve bilim insanlarının yer aldığı belirtilen panel üyeleri, raporda, "Tarafsızlık politikasının gözden geçirilmesi, güvenlik işlevine daha fazla odaklanılması ve daha esnek uygulanması gerekiyor" önerisinde bulundu.

Bir diğer önemli öneri ise İsviçre'nin "NATO ve AB ile işbirliğinin, ortak bir savunma kabiliyetine ulaşmak ve gerçek bir savunma işbirliğine dönüşmek amacıyla derinleştirilmeye devam etmesi" yönünde.

Komisyon, ülkenin savunma bütçesinin GSYİH'nın yüzde 0,75'inden 2030 yılına kadar yüzde 1'e çıkarılmasını talep etti.

Ayrıca panel üyelerinin çoğunluğu, savaş halindeki ülkelere silahların yeniden ihraç edilmesine ilişkin 1998 yasağının kaldırılmasından yana konuştu. Bu yasa daha önce, Kiev'in Moskova ile olan çatışmasında, içinde İsviçre yapımı parçalar bulunan silahlar tedarik etmek isteyen AB ülkeleri için zorluklara yol açmıştı.

Gazete, İsviçre'nin tarafsızlık politikasında değişiklik yapılmasının, "Avrupa'daki durumun, güç siyaseti, giderek istikrarsızlaşan kriz bölgeleri ve her şeyden önce Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlık savaşıyla belirginleşen keskin bir şekilde kötüleşmesi" nedeniyle gerekli olduğunu ileri sürüyor.

Komisyonun önerileri, İsviçre'nin 2025 yılında açıklanması beklenen yeni güvenlik politikası çalışmalarında dikkate alınacak.

Uzman grubunun raporu daha yayımlanmadan tartışmalara sebep olmuş, eleştirmenler, Federal Savunma, Sivil Savunma ve Spor Bakanlığı (DDPS) Başkanı Viola Amherd'in tarafsızlığa karşı olan uzmanları kullanarak paneli kasıtlı olarak oluşturduğunu iddia etmişlerdi.

MUHALEFET: "KENDİNİ NATO VE AB'NİN KUCAĞINA ATIYOR"

Muhalefetteki İsviçre Halk Partisi (SVP) Perşembe günü raporu tekrar sert bir dille eleştirerek, raporun arkasındaki "siyasi olarak tek taraflı" komisyonun "ülkemizin anayasal olarak garanti altına alınmış daimi tarafsızlığını hiçe saydığını" söyledi.

SVP'nin açıklamasında, "Amherd'in İsviçre'nin tarafsızlığını yok etmek ve kendini NATO ve AB'nin kucağına atmak istediği herkesçe bilinen bir sırdır" ifadeleri yer aldı.

AB veya NATO üyesi olmamasına rağmen İsviçre, Ukrayna ihtilafı nedeniyle Rusya'ya uygulanan Batı yaptırımlarının neredeyse tamamına katıldı ve Moskova'nın milyarlarca dolar değerindeki varlıklarını dondurdu. 2024'ün başlarında, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu nedenle Moskova'nın artık İsviçre'yi tarafsız bir ülke olarak görmediğini söyledi.

Haber Ara