Fatih Sultan Mehmet'in emaneti Ayasofya'nın, camiye dönüştürülmesi kararının iç ve dış dünyadaki yankıları sürüyor.
Yunan kökenli Arnavutluk Tiran Başpiskoposu Anastasios, Yunanistan ERT1'in ana Haber bültenine katıldığı bağlantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya'yı camiye dönüştürme tercihini “kültürel cihad” olarak nitelendirdi.
Ayasofya'nın gerçek kimliğine/camiye dönüştürülmesinden rahatsız olduğunu gizlemeyen Arnavutluk Başpiskoposu Anastasios, aslında, bu kararın "insanlığı eski karanlık zamanlara dönüştürdüğünü" vurguladı.
Arnavutluk Başpiskoposu Anastasios'un, Yunan haber kanalına yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:
“Ayasofya hakkındaki bu karar bir tür kültürel saldırı, kültürel cihaddır. Son yıllarda, hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar her türlü kutsal savaşı kınadılar.
Şu ana kadar Ayasofya'nın güzelliğine saygı duyan bir İslami duyarlılık var. Fakat ayrım gözetmeyen fanatizm, Hıristiyanlığın en güzel Tapınağı'nın güzelliğini kullanmaya çalışır.
Bu karar, zamanımızın en büyük umudunu ve çabasını baltalayan trajik kararlara ve eylemlere aittir.
Bu karar bizi karanlık tarihsel zamanlara geri götürüyor,
Dinin, milliyetçi, politik amaçlara ışık tutması ve hizmet etmesi için kullanılmasının günah ve yanlış olduğunu vurguluyorum.
Dinin asil amacı, kalpleri iyileştirmektir. Kültürü teşvik etmek ve onu geri götürmemektir."
AMERİKAN BAŞPİSKOPOSU VE KARDİNALİ'NDEN ORTAK ‘AYASOFYA' AÇIKLAMASI
Öte yandan Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararına bir tepki de Amerikan Başpiskoposu ve Kardinali'nden geldi.
Amerikan Başpiskoposu Elpidophoros Lambriniadis ve Amerikan Kardinali Timothy Dolan'ın yaptığı ortak açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ayasofya ile ilgili kararını geri alacağı öne sürüldü.
Yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:
“Türk hükümetinin, dünyaca ünlü Ayasofya'nın İstanbul'daki statüsünü değiştirmesinden ve bu eşsiz insan ve tanrısal başarı anıtını camiye dönüştürme kararından büyük üzüntü duyuyoruz. Ve bu kararı onaylamıyoruz.
Ayasofya, yalnızca dünyanın en büyük kilisesi değil, aynı zamanda en büyük yapı olarak da neredeyse bin yıldır ayakta. Amacı, Hristiyan ibadetinin Evrendeki en eşsiz ve en mükemmel yeri olmaktı. Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra Büyük Ayasofya Kilisesi bir camiye dönüştürüldüğünde, insanlık tarihinin şiddete uğradığı bir dönemdi, ama bugün yaşadığımız yol bu değildi.
Atatürk'ün kararının bilgeliğini tekrar teyit ediyoruz ve Türk hükümetini Ayasofya'nın statüsünü değiştirme politikasını tersine çevirmeye çağırıyoruz.”
Kaynak: skai.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Çeviri: Feyza Akyıl