Dolar

32,7525

Euro

35,0851

Altın

2.450,67

Bist

10.647,91

Trump Afganistan'ı işgali değil, çekilmeyi utanç verici buldu

Trump, Afganistan'dan çekilmeyi ABD tarihinin 'en utanç verici günü' olarak nitelendirdi.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-06-28 10:09:47

Trump Afganistan'ı işgali değil, çekilmeyi utanç verici buldu

ABD eski Başkan Donald Trump, ABD'nin bugünkü Joe Biden başkanlığında Afganistan'dan çekilmesini ABD'nin "tarihindeki en utanç verici gün" olarak nitelendirdi.

AFGANİSTAN'IN İŞGALİNİ DEĞİL GERİ ÇEKİLMEYİ UTANÇ VERİCİ BULDU

Kendi Afganistan politikasını savunan Trump, en uzun Amerikan savaşını onurlu bir şekilde sona erdirmeyi amaçladığını ileri sürdü. Trump, başkanlık tartışması sırasında "Afganistan'dan çıkıyordum ama onurla, güçle, güçle çıkıyorduk" dedi.

Yorumları, Biden'ın, Trump'ın Afganistan'da devam eden şiddeti ele almada başarısız olduğu yönündeki eleştirisine yanıt olarak geldi. Biden, Trump için "Bu konuda hiçbir şey yapmadı" dedi.

ABD, 20 yıl süren çatışmaların ardından Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesini tamamladı. Çıkış, Kabil'in Manastır Kapısı'nda düzinelerce sivilin ve 13 Amerikan askerinin ölümüne yol açan intihar bombası da dahil olmak üzere kaosla damgalandı.

AFGANİSTAN USAME BİN LADİN UĞRUNA İŞGAL EDİLMİŞTİ

11 Eylül 2001'de ABD'de ikiz kulelere düzenlenen saldırılarda 3 bin kişi hayatını kaybetmesinin ardından, kaçırdıkları üç yolcu uçağıyla Dünya Ticaret Merkezi ve ABD Savunma Bakanlığı'nı hedef alan korsanların ele geçirmeye çalıştığı bir diğer uçak ise Pennsylvania'da bir tarlaya düşmüştü.

Kısa süre içinde bu saldırılardan İslamcı El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin sorumlu tutuldu.Afganistan'ı yöneten ve bin Ladin'i koruyan radikal İslamcı örgüt Taliban, onu teslim etmeyi reddetti. Saldırıdan bir ay sonra ABD Afganistan'da hem El Kaide hem de Taliban'a yönelik hava saldırılarına başladı. ABD Afganistan'da 20 yıl kaldı.

Kaynak: amu.tv/BBC Türkçe 

 

Haber Ara