Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Türkiye'den Fransa'ya: Yasalarımıza uyun, okulları kapatacağız

Fransız okulları Türkiye'nin Tevhid-i tedrisat yasasına meydan okurken, Türkiye iki ülke arasında sürüncemeli bir ihtilafa neden olan iki okulun kapatılmaması için uzlaşmayı umuyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-24 16:29:51

Türkiye'den Fransa'ya: Yasalarımıza uyun, okulları kapatacağız

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bugün ülkedeki bazı Fransız okullarının faaliyetiyle ilgili bir yorumda bulunarak, Ankara'nın okulların uluslararası yasal dayanak bulmasını ve açık kalmasını umduğunu söyledi. “Yönetmeliklerimize uymaları halinde okulların faaliyet göstermesine izin verilecek. Aksi takdirde statüleri geçersiz olacaktır" dedi.

Bakan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkedeki iki Fransız okulunun Türk eğitim mevzuatını ihlal etmeye devam etmesi halinde okulların kapatılacağını ima ederek Türkiye'nin "gerekli adımları atacağını" belirtmişti. Başkent Ankara'daki Charles De Gaulle Lisesi ve İstanbul'daki Pierre Loti okulundan bahsetti. Mevcut yasalara göre okulların yalnızca Fransız vatandaşlarını kabul etmesi gerekiyor ancak Türk yetkililer öğrencilerin çoğunluğunun Türk vatandaşı olduğunu söylüyor. Yetkililer, iki okulun da yasalara rağmen bakanlık tarafından yapılan denetimleri reddettiğini söyledi.

Tekin bugün yaptığı açıklamada, iki okulun uluslararası bir anlaşma yoluyla yasal statü kazanması gerektiğini ve bu statü için anlaşma sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Fransız ve Türk yetkililerin konuyu çözmek için şu anda görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Bakan, geçmiş hükümetlerin Fransa'yı 1993'ten bu yana okullar konusunda defalarca uyardığını ancak Fransa'nın sorunun çözümüne yönelik herhangi bir adım atmadığını da sözlerine ekledi.

2020 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'yi birçok okuldaki Türkçe derslerini, bu okullar Fransız yasalarına uymadığı takdirde iptal etmekle tehdit etmişti.

Türkiye'de yasal olarak faaliyet gösteren diğer Fransız okullarına, ülkenin Rekabet Kurumu tarafından, okul kayıt ücretlerini ve öğretmen maaşlarını yasalara aykırı olarak toplu olarak belirledikleri tespit edilmesi üzerine yakın zamanda para cezası verildi.

Kaynak: Daily Sabah

Haber Ara