Türkiye, Suudi boykotunu Dünya Ticaret Örgütü'ne taşıyacak
Türkiye'nin bu hafta Türk mallarına yönelik resmi olmayan Suudi Arabistan boykotuna ilişkin endişelerini Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) dile getireceği açıklandı. Türkiye’nin harekete geçme kararı, Türk şirketleriyle ticaret yapmamaları için yerel işletmelere aylardır süren Suudi baskısının ardından geldi.

Oluşturma Tarihi: 2021-03-31 16:41:22

Güncelleme Tarihi: 2021-03-31 16:41:22

Middle East Eye'e konuşan iki Türk yetkili, Türkiye'nin Suudi uygulamasına ilişkin şikayetini resmi olarak örgüte sunacağını söyledi.

DTÖ tarafından yayınlanan resmi gündemde, Türkiye'nin konuyu 31 Mart-1 Nisan'da yapılacak Mal Konseyi toplantısında görüşmeyi planladığı belirtildi. Gündemde, Türkiye'nin Suudi Arabistan'ın “ticareti kısıtlayıcı politikaları ve uygulamaları” hakkında konuşmak istendiği belirtiliyor.

Mal Konseyi, iki ülke arasında Riyad'ı tazminat ödemeye zorlayabilecek herhangi bir resmi kurum olmayıp, bunun yerine ticari sorunlar üzerinde müzakere etmenin diplomatik bir yolu.

DTÖ kurallarına göre, Türkiye Suudi Arabistan'a karşı haksız Suudi taktiklerini kanıtlayabilirse, kaydedilen kayıplar için tazminat talebine gidebilir.

Geçen yıl Riyad, Türk mahkemesinin Ekim 2018'de İstanbul'da Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olduğu söylenen Suudi yetkililer aleyhine iki ayrı iddianameyi kabul etme kararının ardından Türkiye ekonomisini hedef alma çabalarını artırmıştı.

Suudi hükümeti Ekim ayından bu yana yerel işletmelere Türk şirketleriyle ticaret yapmamaları ve Türk mallarını raflarından kaldırmaları için sistematik olarak baskı yapıyor.

Riyad herhangi bir boykotun varlığını inkar etmeye devam ettiğinden, geçtiğimiz Kasım ayından bu yana Suudi liderliğiyle Türk resmi yetkilileri arasında ikili girişim ve temaslar sonuç vermedi.

Üst düzey bir Türk yetkili MEE'ye verdiği demeçte, "Sorunu gündeme getirdiğimizde, bazı mazeretler iletiyorlar ve Türk ihracatçılarına karşı herhangi bir boykot olduğunu reddediyorlar. Durumları düzeltmek için tekrarlanan girişimlerimiz hiçbir yere varmadı. Bu yüzden süreci DTÖ'ye taşımaya karar verdik" dedi.

Türkiye'nin ihracatında yavaşlama

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı Şubat ayında % 92 oranında kayda değer bir düşüşle yıllık 290 milyon dolardan 21 milyon dolara düştü. Türk ihracatı Ocak ayında ise geçen yıla göre yıllık % 92 düşüş yaşadı.

İstatistikler, Türkiye'nin ihracatında Ekim ayından bu yana istikrarlı bir yavaşlama olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a 2020'de yıllık ihracatı yüzde 24 düşüşle 3,1 milyar dolardan 2,3 milyar dolara geriledi.

İki bölgesel güç merkezi arasındaki ilişkiler, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a CIA tarafından emredildiğine inanılan Suudi gazetecinin öldürülmesinden bu yana düşük bir noktadaydı.

Türk Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu ayın başlarında Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine şehirlerinde geçen yıl sekiz Türk okulunu kapattığını açıkladı.

Ancak Riyad'ın savunma satın alımları yoluyla çatlağın üstesinden gelmenin yollarını aradığına dair göstergeler var.

Suudi hükümeti geçtiğimiz yıl bir Türk savunma firması olan Vestel Karayel'den teknoloji transferi yaptıktan sonra yerel bir şirketle silahlı insansız hava aracı tedarik etmek için anlaşma imzaladı. Bu yıl altı drone'un teslim edilmesi bekleniyordu.

Yemenli Husiler, bu yılın başlarında daha önce Suudi ordusunda hizmet verdiği bilinmeyen bir Karayel'i vurduklarını açıkladılar.

Middle East Eye