Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Türkiye üzerinden gizli uçuşla İran-ABD görüşmesi!

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nden üst düzey bir kaynak, Kuveyt basınından El Ceride gazetesine yaptığı açıklamada, bir Amerikan güvenlik heyetinin Türkiye üzerinden gizli olarak İran'a gittiğini söyledi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-08-05 10:12:57

Türkiye üzerinden gizli uçuşla İran-ABD görüşmesi!

Gazetenin haberinde "İsrail Başbakanı tarafından planlanan büyük bir savaştan kaçınmak için" Tahran liderlerine "sakin olmaları" mesajını iletmek üzere Amerikalı heyetin Türkiye üzerinde (Umman'ın arabuluculuğuyla) gizlice İran'a gittiği bildirildi.

GUHkwYMXsAAO4DD

Gazeteye konuşan kaynak, Amerikan heyetinin geçtiğimiz perşembe günü Türkiye'den kalkan özel bir uçakla İran'ı ziyaret ederek ülkenin başkentinin batısında bulunan Karaj şehrindeki Payam Havalimanı'na indiğini ve iki saatlik bir toplantı yapıldığını doğruladığını söyledi.

Haberde ayrıca heyetin Ankara'ya dönmeden önce, Devrim Muhafızları nezaretindeki havaalanında Amerikalı ve İranlı yetkililer arasında karşılıklı sataşmalar çıktığı belirtildi.

ABD güvenlik heyetinin, ABD'nin Hamas lideri İsmail Haniye'ye düzenlenen suikasttan haberi olmadığını, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'nun tek taraflı davranışından pek memnun olmadığını bir kez daha İranlılara doğruladığını, Amerikan tarafının şu sonuca vardığını sözlerine ekledi:

"Delegasyon, Biden yönetiminin temel değişiklikler yapmak ve amacı tüm bölgeyi topyekun bir savaşa sürüklemek olan mevcut İsrail Başbakanı'nı dışlayan yeni bir bölgesel denklemler kurmak istediğini açıkladı.

Kaynak, heyetin İranlılara, Netanyahu'nun Washington'a yaptığı son ziyaret sırasında planını bazı üst düzey Siyonist lobi yetkililerine açıkladığını, onlara büyük bir savaşın zamanının geldiğine dair inancını bildirdiğini doğruladığını ve bunun İranlılar için geçerli olmadığını açıkladı.

İranlı kaynak şöyle devam etti:

Heyetin aktardığına göre Netanyahu'nun, herkesi tek bir masaya oturmaya, "İsrail'in var olma hakkını ve tüm taraflar için kapsamlı bir barış karşılığında herkes tarafından tanınmayı" içeren kapsamlı bir çözümü kabul etmeye zorlayacağı iddia edildi.

Netanyahu'nun Siyonist lobi liderleriyle görüştüğü planın bazı kısımlarını Amerikalıların sızdırdığını, siyonist lobilere başlatılacak savaş sırasında kapsamlı bir çözüme varılmadan önce bölge ülkelerinin tüm altyapılarının yok edilmesinin mümkün olduğunu söylediğini belirtti.

"HANİYE SUİKASTİYLE "ATEŞKES" SABOTE EDİLDİ"

Kaynak, ABD'li heyetin İranlılara Netanyahu'nun Washington'da istediğini duymadığını, Beyaz Saray'ın Gazze savaşını bir an önce durdurup bölgede kapsamlı bir sükunet sağlamak istediğini ısrarla söylediğini ancak Haniye'ye bu amaçla (mahkum değişimini ve ateşkes görüşmelerini havaya uçurmak) suikast düzenlediğini ifade etti.

Kaynak, ABD tarafının, Washington'un Tahran'la savaş istemediğini, farklılıkları diplomatik kanallardan çözmeye çalışmak ve nükleer anlaşmaya dönüş önerisine ilişkin yanıt beklendiğini yinelediğini sözlerine ekledi.

Aynı kaynak, heyetin, Tahran'ın nükleer anlaşmaya dönmeyi kabul etmesi halinde bunun İsrail'deki aşırı sağcı koalisyona askeri bir saldırı açısından daha "acı bir darbe" getireceğine inandığını, özellikle de Demokratların ve mevcut Kamala Harris'in bu görüşten yana olduğuna inandığını açıkladı.

"10 MOSSAD AJANININ İSMİ VERİLDİ"

Kaynak, heyetin, Amerikalıların doğrudan veya dolaylı olarak suikastta yer aldığına inandıkları, İran içindeki "10 Mossad ajanının isimlerini" içeren bir listeyi iyi niyetli bir girişim olarak ve İsrail'in bilgisi dışında saldırısına yanıt olarak sunduğunu iddia etti.

Öte yandan İran tarafı, beklenen geniş kapsamlı misilleme yanıtına ilişkin herhangi bir plan konusunda Amerikalıları bilgilendirmeyi reddetti ve yanıt vermeden önce mesajını üst düzey liderliğe inceleyerek ileteceğini söyledi.

Kaynak, soruşturma birimlerinin aralarında üst düzey güvenlik görevlilerinin de bulunduğu yaklaşık 30 kişinin tutuklandığını, ayrıca çoğu Afgan olan ve operasyona karıştıkları şüphesiyle gayri resmi olarak ülkeye giren yaklaşık 50 yabancının tutuklandığını belirterek sözlerini tamamladı.

ElCeride

SON VİDEO HABER

'Gazze Kasabı'nı ekranda gören kadın, televizyonu imha etti!

Haber Ara