Mars'ta su var, ancak çoğu donmuş durumda ve geri kalanı tuzla birleşiyor, bu da onu 2033 yılına kadar gezegene inecek astronotlar için işe yaramaz hale getiriyor.
Bu durumu çözmek için ABD'nin Missouri eyaletinin St. Louis şehrindeki Washington Üniversitesi'nden bir ekip, kullanılamaz suyu yakıta ve oksijene dönüştüren bir sistem geliştirdi.
Sistem, tuzlu suyu oksijen ve hidrojene ayırmak için elektrik kullanıyor ve Mars atmosferinde -33 derece Fahrenheit (-36 derece Santigrat) sıcaklıkta çalıştığı görüldü.
Bu elektrolizör ayrıca, Temmuz ayında Mars'a 2020 Mars gezgini ile başlatılan NASA misyonunun Mars Kızıl Gezegen kaynak deneyinden 25 kat daha fazla oksijen üretiyor.
Washington Üniversitesi'nden Vijay Ramani şunları söyledi: “Mars elektrolizörü, Kızıl Gezegen ve ötesine yönelik görevler için lojistik hesaplamaları temelden değiştiriyor. Okyanuslar uygun bir oksijen ve yakıt kaynağı olarak açıldıkça, bu teknoloji Dünya için de eşit derecede faydalıdır. "
Cihaz, biri hidroksil iyonu oluşturmak için suyu ikiye ayıran, diğeri ise oksijen üretmek için geri ayıran iki tarafı ile tasarlandı.
Teknoloji Dünya'da mevcut, ancak pahalı ve Mars'ın daha düşük sıcaklıklarına dayanamayacak yapıda.
Ramani ve ekibi, Kızıl Gezegende sürekli çalışan ve su kaynağını ısıtmaya veya arıtmaya gerek kalmadan çalışabilen taşınabilir bir versiyon oluşturmak için yola çıktı.
Ramani Group'ta araştırma bilimcisi ve makalenin ortak yazarı Shrihari Sankarasubramanian, "İronik olarak, safsızlıklar olarak adlandırılan suda çözünmüş perklorat aslında Mars'ınki gibi bir ortamda yardımcı oluyor. Suyun donmasını önler ve ayrıca elektrik direncini azaltarak elektrolizör sisteminin performansını artırır" dedi.
Kaynak: Daily Mail