Uçuş sırasında şekil değiştiren uzay aracı geliştirildi
Çin Uzay Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi uçuş sırasında şeklini değiştirebilen bir uzay aracı geliştirdiklerini duyurdu.

Oluşturma Tarihi: 2018-03-26 22:50:44

Güncelleme Tarihi: 2018-03-26 22:50:44

TIMETURK | ÇEVİRİ

Çin Uzay Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi (CALT) uçuş sırasında şeklini değiştirebilen bir uzay aracı geliştirdiklerini duyurdu.

Akademinin resmi web sitesinde ilan edilen duyuruda, uzay aracının yapılmasında bir arının gövdesinden ilham aldıklarını dile getirdiler. CALT yetkilileri, arının model alındığı bu yeni uzay aracının daha az yakıt harcayarak uçuş boyunca direnci de düşüreceğini ifade ettiler.

ARILARIN KARIN BÖLGESİNİ ÖRNEKLEDİLER

Tasarımcı Hu Guotun, "Biz arıların karın bölgesinin yapısından ilham aldık. Karın bölgesi arının rahatça esnemesine ve uçuşun yönünü kontrol etmesine olanak sağlıyor” şeklinde konuştu.

Guotun'a göre, uçuş sırasında uzay aracı iki kere dünyanın atmosferini geçiyor. İkinci geçiş sırasında uzay aracı bir süreliğine yavaşlıyor. Aracın şeklinin değişikliğe uğraması sonucu uzay aracındaki direnç de azaltılarak yakıt tasarrufu sağlanmış oluyor.

UZAY ARAÇLARI PAZARI GELİŞECEK

Bu bağlamda uzmanların canlandırma yaptıkları ve uzay aracının değişen burun kısmının hava hareketleriyle ilgili sürüklenmeyi yüzde 20'den fazla oranda azalttığını ortaya koydukları da aktarıldı. HU guotun aynı zamanda böylesi olumlu bir sonucun sadece uzay aracı endüstrisinin gelişimi için değil uzay araçlarının ticari pazarının ilerleyen dönemlerde gelişmesi için de çok önemli olduğunu dile getirdi.