Dolar

34,0552

Euro

37,5962

Altın

2.743,17

Bist

9.657,73

Ukrayna ordusunda 5 milyon dolarlık yolsuzluk ortaya çıktı

Ukrayna ordusuna ait gıda tedarikçisinden 5 milyon dolar değerinde 'kara para' ele geçirildi. Yetkililer, bir şirketin vergi indirimi almak için hayali işlemler yaptığını ve maliyetleri yüksek gösterdiğini söyledi.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-08-10 20:14:59

Ukrayna ordusunda 5 milyon dolarlık yolsuzluk ortaya çıktı

Ukrayna'nın Ekonomik Güvenlik Bürosu'nun (BEB) bildirdiğine göre, Ukraynalı kolluk kuvvetleri, ülke ordusuna yiyecek tedarik eden bir şirkete yönelik vergi kaçırma planı şüphesiyle başlatılan soruşturma sonucu 5 milyon dolardan fazla para ele geçirdi.

Şirket muhasebecisi kadının arabası Kiev Bölgesi'nde güvenlik görevlileri tarafından durdurulduğunda içinde tomarlarca nakit bulundu. BEB ayrıca muhasebecinin soruşturma sırasında "siyah bir kasa" saklamaya ve şirketin yasadışı faaliyetlerini gizlemeye çalıştığını bildirdi.

Yetkililer, kadının çok sayıda avro banknotuyla dolu araç bagajının fotoğraflarını yayınladı. BEB'e göre, ele geçirilen miktar 4,7 milyon avro (5,13 milyon dolar) idi. Ayrıca şirketin tesislerinde ve bazı çalışanlarının dairelerinde aramalar yapıldı.

BEB söz konusu şirketin adını vermedi ancak Savunma Bakanlığı sözleşmeleri kapsamında Ukrayna ordusuna gıda tedariki sağladığını söyledi. Büro, şirketin 2022'den 2023'e kadar Savunma Bakanlığı'na 14,5 milyar Grivna (352 milyon dolar) değerinde gıda ürünleri teslim ettiğini söyledi.

BEB açıklamasında, o dönemde yetkililerin ayrıca şirket tarafından yapılan ve "uydurma belirtileri" gösteren emtia dışı işlemlere ilişkin verileri de elde ettiği belirtildi. Araştırmacılara göre, şirket vergi kredisi almak için sahte belgeler ve satın aldığı malların fiyatlarını abartarak giderlerini haksız yere şişirdi. Bu plan, şirketin "özellikle büyük ölçekte" vergilerden kaçmasına imkan sağladı.

Ukrayna yıllardır yolsuzluk ve zimmete para geçirmeyle boğuşuyor. Rusya ile yaşanan çatışma mevcut sorunu daha da belirgin hale getirdi. Kiev'in Batılı destekçileri bu konuda endişelerini dile getirirken, Ukrayna ordusu son aylarda birkaç önemli tedarik skandalıyla sarsıldı.

Mayıs ayında, Pentagon'un müfettişi Robert Storch, Ukrayna'da "endemik yolsuzluğun devam ettiğini" belirten bir rapor yayınladı ve ülkenin savunma sektöründe "savaş zamanı kaynaklarının ve silah tedarik fonlarının kötüye kullanılmasına" işaret etti. Ayrıca Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndaki en yaygın riskler arasında "rüşvet, komisyon ve şişirilmiş tedarik maliyetleri"ni sıraladı.

Aynı ayın başlarında Ukrayna medyası, yolsuzlukla mücadele eden bir aktivistin, Harkov Bölgesi yetkililerinin Rusya sınırındaki savunma tahkimatları için tahsis edilen 7 milyar Grivnayı (176,5 milyon dolar) zimmete geçirdiği veya çaldığı yönündeki iddialarını aktarmıştı.

Haziran ayında AB, Ukrayna'ya tahsis edilen milyarlarca doların potansiyel zimmete geçirilmesiyle mücadele etmek için özel bir gözlemci kurdu. Temmuz ayında Daily Telegraph, birçok NATO üyesinin Ukrayna'nın bloğa katılmak için "çok yozlaşmış" olduğuna inandığını bildirdi.

Transparency International'ın Ocak ayında yayınladığı yıllık Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde Ukrayna 180 ülke arasında 104. sırada yer aldı.

RT

Haber Ara