Dolar

32,5640

Euro

35,2437

Altın

2.474,96

Bist

10.627,89

Ultra Ortodoks Yahudiler Kudüs'ü ateşe verdi

Ultra-Ortodoks Yahudiler mahkemenin zorunlu askerlik kararı nedeniyle Yahudiler zorunlu askerlik nedeniyle Kudüs'te polisle çatıştı.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-07-01 16:17:36

Ultra Ortodoks Yahudiler Kudüs'ü ateşe verdi

Siyonist rejim İsrail'de Ultra Ortodoksların askeri muafiyetini sona erdiren yüksek mahkeme kararı binlerce göstericiyi kızdırdı. Göstericiler dün akşam Kudüs'te İsrail polisiyle çatışırken, binlerce kişi topluluk üyelerini askere alma planlarına karşı sokaklara çıktı.

Kudüs'ün ultra-Ortodoks mahallesinde yürüyüş yapan kalabalık daha sonra şehrin merkezine doğru ilerledi ve bildirildiğine göre ultra Ortodoks bir kabine bakanının arabasına saldırdı. Ateş yakıp barikatlar kurulurken atlı polis de kalabalığa saldırdı. Polis araçları göstericilere kötü kokulu kalabalık kontrol sıvısı sıktı.

DİNİ OKULLARDA OKUYORLAR DİYE MUAFTILAR

Tarihsel olarak ultra-Ortodokslar İsrail'de askerlik hizmetinden muaf tutuldu ve dini çalışmalara odaklanmalarına izin verildi. Ancak, özellikle 600'den fazla Siyonist rejim askerinin öldüğü ve binlercesinin yaralandığı Gazze savaşı sırasında, grubun vatanseverlik görevlerini yerine getirmediğini düşünen diğer İsraillilerin öfkesi artıyor.

Kararnamede, yeshiva olarak bilinen dini okullarda okuyan ultra-Ortodoks erkeklerin, resmi olarak askeriyeye hizmet etmeyi reddetmeleri halinde artık hükümetten fon alamayacakları da belirtiliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun iktidardaki koalisyonundaki iki ultra Ortodoks parti ortağı, Birleşik Tevrat Yahudiliği ve Şas da kararı kınadı.

Kaynak: midleeasteye.net

Haber Ara