Ürdün hükümetinin İsrailli teknolojik casusluk şirketi NSO ile anlaştığı iddia edildi
İsrail siber casusluk teknolojisi şirketi NSO’nun Ürdün hükümeti ile teknoloji satışı anlaşması için uzun süredir yapılan görüşmelerin ardından anlaşmaya varıldığı iddia edildi.

Oluşturma Tarihi: 2021-04-21 20:36:04

Güncelleme Tarihi: 2021-04-21 20:36:04

Axios.com''dan Barak Ravid, iki kaynağa dayandırdığı haberinde İsrailli siber istihbarat şirketi NSO'nun, son aylarda yaptığı görüşmelerin ardından Ürdün hükümeti ile yeni casusluk teknolojisi satmak için anlaşma yaptığını ileri sürdü.

Ravid, Ürdün istihbarat servisinin "ülkedeki terörist grupları gözetim altında tutmak, muhalif aktivistleri izlemek ve Kral II. Abdullah'a yönelik iç tepkilere karşı baskı kurmak" için söz konusu anlaşmanın önemli olduğuna dikkat çekti.

Haberde, NSO ile Ürdün hükümeti arasındaki görüşmelerin geçen yılın sonlarında başladığı, bunun için şirketin üst düzey yöneticileri ve teknoloji uzmanlarından oluşan bir heyetin Amman'a gittiği belirtildi.

Amman'da yapılan görüşmede ise, Ürdün Genel İstihbarat Müdürlüğü dahil Ürdünlü yetkililere bir sunum yapıldığı ve söz konusu yeni teknolojinin özelliklerinin gösterildiği ileri sürüldü.

Sözkonusu teknolojik anlaşma girişimi ile amacın istihbarat toplamak, yeni casus yazılımlar ve mesajlaşmaları takip olduğu kaydedildi.

Haberde, şirket ve hükümet arasında bir sözleşme imzalandığı belirtilirken, ikinci anlaşmanın ise henüz belirsiz olduğu aktarıldı.

Prens Hamza ve diğer isimlerin takibi

Ravid şöyle devam etti:

“Bir NSO sözcüsü bana, "Uzun süredir devam eden ilişkilerimiz hakkında yorum yapmıyoruz." dedi.

Müzakerelerin, eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin'in darbe girişimi iddiasıyla ev hapsine alındığı, krallıktaki kriz doğuran bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken Ravid, Ürdün güvenlik servislerinin Prens Hamza'nın aylarca haberleşmelerini izlediğini, bir başka iddiaya göre ise krallığın ileri gelenleriyle yaptığı görüşmelerin de takip altına alındığını aktardı.

Ravid, NSO'nun geçmişte Ürdün hükümeti ile iş yaptığı iddiasını da paylaşırken, ayrıca İsrail sitesi Haaretz'i kaynak göstererek geçen yıl NSO'nun iç yazışmalarında Ürdün için "Jaguar" kod adını kullandığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan NSO'nun, dünyanın dört bir yanında Pegasus casus yazılımını kullandığı, insan hakları aktivistlerini, muhalif figürleri, gazetecileri ve bazı politikacıları takip ettiği için son yıllarda sert tepkilere maruz kaldığı belirtildi.

Ekim 2019'da Facebook, 100 insan hakları aktivisti ve gazeteci dahil olmak üzere 1400 WhatsApp hesabını hacklemek için Pegasus'u kullandığı iddiasıyla NSO'ya karşı dava açmıştı. NSO ise iddiaları reddediyor.

The Guardian'da yer alan bir başka haberde ise, ABD Adalet Bakanlığı'nın geçen ay NSO'yu ilgilendiren bir soruşturma dosyasını yeniden masaya yatırdığı bildirildi.

Axiom.com