Timetürk Çeviri
Ürdün tarafından yapılan resmi açıklamada, sınırlarında bulunan iki arazinin İsrail tarafından kullanılabileceğine dair 25 yıllık anlaşmanın yenilenmeyeceği duyuruldu. İsrail ise anlaşmanın uzatılmasını müzakere etmeyi planladıklarını ilan etmişti.
KRAL ABDULLAH: “BURALAR ÜRDÜN TOPRAĞI VE ÖYLE KALACAK”
Ürdün Krallığı'nın kuzeybatı bölgesindeki Baquora ve güneydeki Ghumar'ın çoğu alanı İsrailli çiftçiler tarafından kullanılıyordu. 1994 yılında iki ülke arasında yapılan barış anlaşması gereği çiftçilerin bazılarına özel toprak mülkiyeti ve seyahat hakkı tanınmıştı. Sözkonusu bu anlaşma ise önümüzdeki yıl son bulacak.
Kral Abdullah İsrail'le yapılan anlaşmaların sona erdirilmesi için halk tarafından baskı görüyor. Petra Haber Ajansı'nda çıkan bir habere göre Ürdün Kralı, üst düzey Ürdünlü politikacılara Ürdün'ün iki arazi üzerinde “tam bağımsızlık” kurmak istediğini dile getirdi. “Buralar Ürdün toprağı ve öyle kalacak” dedi. Abdullah, “bölgesel karmaşa çağında” krallığının kuzeyde Suriye, doğuda Irak ve batıda İsrail arasında ezildiğini ve Ürdün'ün “milli menfaatlerinin” korunmasını istediğini ifade etti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise Ürdün'ün anlaşmayı sona erdirme seçeneğini denemek istediğini kabul ettiklerini belirtti ancak “halihazırdaki anlaşmayı uzatma ihtimaline dair müzakerelere girmek istediğini” dile getirdi.
ÜRDÜN'ÜN KARŞISINA KANUNİ ZORLUKLAR ÇIKARILABİLİR
Ürdün İsrail'le barış anlaması olan iki Arap devletinden sadece biri ve iki ülke yakın güvenlik ilişkileri konusunda uzun bir geçmişe sahip. Ürdün ve İsrail aynı zamanda geçtiğimiz yıl Ürdün'ün kuzey sınırlarında geçen bir boru hattı aracılığıyla milyarlarca dolarlık İsrail gazının Ürdün'e taşınması dahil ekonomik ilişkilerini de geliştiriyor.
Ancak İsrail'le barış anlaşması halk arasında yankı bulmuyor ve Filistin yanlısı duyu baskın çıkıyor. Eylemciler ve politikacılar anlaşmanı yenilenmesine karşı çıkıyor, anlaşmanın aşağılayıcı olduğu ve İsrail'İn Ürdün toprakları üzerindeki “işgali”nin ebedileştireceği yorumları yapılıyor. Bölgede İsraillilere tanınan özel mülkiyet ve seyahat hakkı nedeniyle kanunen anlaşmanın sona erdirilmesinin zorlu geçeceği de öne sürülüyor.
Kaynak: middleeastmonitor.com