Vicdanı kalpte ararken beyinde buldular!
Oxford uzmanları, Homo sapiens'in beynini kapsamlı bir şekilde inceledikten sonra, vicdana benzer bir tepkiden sorumlu kısımları belirlediler.

Oluşturma Tarihi: 2020-12-24 10:00:12

Güncelleme Tarihi: 2020-12-24 10:00:12

Kalbin sesi olarak bilinen vicdanın kaynağının beyinde olduğu ortaya çıktı.

İngiliz Oxford uzmanları, Homo sapiens'in beynini kapsamlı bir şekilde inceledikten sonra, vicdana benzer bir tepkiden sorumlu kısımları belirlediler.

Her iki cinsiyetten 25 kişi bilimsel deneyi kabul etti. Beyinlerinin tepkisine dayanarak, araştırmacılar, bir kişinin eylemlerinden yalnızca belirli bir alanın sorumlu olduğu sonucuna vardılar.

İngiliz uzmanlara göre; vicdan, beynin ön ön kısımda bulunan serebral korteksin 12 bölümünden birinde gizlidir. İnsan beyninin vicdani kısmı, bir kişinin iyi ya da kötü nasıl davranması gerektiğini seçen küresel bir sinir dokusudur. Hacim açısından vicdan, küçük bir Brüksel lahanası başıyla karşılaştırılabilir.

İngilizler ayrıca primatların beyinlerinde buna benzer bir şey olmadığını ve sadece Homo sapianların vicdanı olduğunu belirlediler. Primat beyin araştırmaları, insanlarla paralel olarak yürütüldü. İnsanların ve hayvanların beyinlerinin MR görüntülemesi sonuçlarına göre 11 bölümün benzer, ancak 12'sinin çok farklı olduğu görülebiliyor.

Daha önce Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre ise; insanın hareketlerine yön veren kararlar alırken, bunu bir robot gibi yalnızca kuru mantık kurallarına dayanarak yapmadığı, kalbinin sesini ve vicdanını da dinleyerek duygularını hesaba kattığı, bu sırada beynin ön lobunda yer alan "ventromedial prefrontal cortex" adlı bölümün rol oynadığı saptanmıştı. Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre, beyinlerindeki bu bölge hasarlı olanlar, "ahlaki ikilemlerin" söz konusu olduğu durumlarda, kuru mantık kurallarına göre karar veriyor. Örneğin, bu insanlar çok sayıda rehinenin kurtulması için bir çocuğun kurban edilmesine sesini çıkarmıyor.

Kaynak: ufanotes.ru