Üzerinde "gizemli bir yazı" bulunan kılıç, Polonya'da şimdiye kadar keşfedilen kılıçlar arasında sekizincisi oldu.
Arkeologlar, Polonya'nın Włocławek limanında arama yaparken Vistula Nehri'nin dibindeki kılıcı ortaya çıkardılar.
Kültür dairesi, yüzyıllarca süren korozyona maruz kalan kılıcın ilk analizlerinin, 1000 yıldan daha uzun bir süreye, MS 10. yüzyıla kadar izini sürdüğünü söyledi.
Tahmin edilen dönem, o bölgeye yerleşen ve günümüz Polonya topraklarında kaydedilen en eski hükümdarlık hanedanı olan Piast Hanedanı'dan önceki bilinmeyen Polonya dönemi için önemli bulunuyor.
Yetkililer yaptıkları duyuruda kılıcın Polonya devletinin oluşumuna tanıklık edip etmediğini merak ediyor.
Tabandan simetrik olarak uzanan basit bir bıçağa sahip bu tür silahların, tarihçiler tarafından tipik olarak kuzeybatı Avrupa kökenli olduğu düşünülüyor.
Orta Çağ'da oluşmuş, günümüz Almanya'sının bir bölümü olan İskandinav ve Frank kültürleriyle olan bağları, tarihçilerin Polonya'nın nasıl kendi ülkeleri haline geldiğine dair daha ayrıntılı bir resim çizmesine yardımcı oluyor.
Yetkililer, İskandinav etkilerinin orta çağda Polonya'da iz bıraktığının düşünüldüğünü söylüyor, ancak İskandinav Vikingleri ile çağdaş Polonya bölgesi arasındaki ilişki biraz belirsiz olduğundan dünya çapındaki tarihçilerin ilgi konusu olmaya devam ediyor.
Kılıç, X-ışını tarayıcısı altında daha yakından incelendiğinde, korozyon katmanlarının altında gizlenmiş bir yazı ortaya çıktı. Yazıtta "U[V]LFBERTH" harfleriyle bir yazı bulunuyor.
Yazı, çoğunlukla Kuzey Avrupa'da bulunan yaklaşık 170 ortaçağ kılıcından oluşan bir grup silahın üzerindeki işaret olan "Ulfberht" olarak okunabilir.
Her birinin tarihi 9., 10. veya 11. yüzyıla kadar uzanan kılıçların geçmişi hakkında bazı uzmanlar bu kelimenin Frenklerde özel isim olduğunu ve muhtemelen silahların kökenlerine işaret ettiğini öne sürüyor.
Ancak silahların nereden geldikleri hakkında hala pek çok şey meçhul. Henüz herkes kılıcın Vikinglerle bağlantısı olduğuna ikna olmuş değil.
Polonyalı arkeolog Robert Grochowski, Varşova merkezli Gazeta Wyborcza gazetesine verdiği demeçte, bu tür kılıçlara sıklıkla "Viking kılıçları" denilse de, teknik olarak günümüz Almanyasındaki bölgelerde üretildiğini ve tüm Avrupa'da geniş çapta ticaretinin yapıldığını söyledi.
Kılıçlar muhtemelen İskandinavya ve Polonya üzerinden Orta Avrupa'ya bu şekilde ulaşmış olabilirler.
Grochowski, "Kılıcın bir Viking'e ait olduğu fikrinin nereden geldiğini bilmiyorum. Detaylı bir araştırma yapmamak tamamen hata olur. Bunun erken ortaçağ kılıcı olduğu gerçeğinden başka bir şey söylemek zordur." dedi.
Koruma altına alınan antik kılıç, Torun'daki Nicolaus Copernicus Üniversitesi'nde incelenmeye devam edildikten sonra Włocławek'teki bir tarih müzesinde sergilenecek.
Kaynak: cbcnews