Dolar

34,5387

Euro

36,0216

Altın

3.008,25

Bist

9.549,89

Vücuttaki ateş ne zaman tehlikelidir?

41,5 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklarda, beyin dahil olmak üzere organ ve dokuların etkilenme riski vardır. Bu nedenle yüksek ateşle kafa karışıklığı ve halüsinasyonlar ortaya çıkabilir. Ama en önemlisi vücut ısısı proteini yok edebilir. Aşırı durumlarda, ateş bu nedenle yaşamı tehdit edebilir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-19 10:02:10

Vücuttaki ateş ne zaman tehlikelidir?

Ateş, enfeksiyona karşı faydalı bir vücut tepkisidir. Ama aynı zamanda yaşamı tehdit edebilir. Ateş ne kadar sağlıklıdır, neye sebep olur, ateşiniz varsa ev ilaçlarıyla kendinize neler yapabilirsiniz ve ne zaman doktora sormanız gerekir.

Vücut ısısı 37 derecenin üzerine çıkarsa, birçokları ateşlerinin yükselmesinden korkar ve bu nedenle hasta olmaları gerekir. Ancak bu açıklamadaki iki şey yanlış: Birincisi, 37 derece ateş anlamına gelmez ve ikincisi ateş bağımsız bir hastalık değildir.

Ateş nedir ve nasıl gelişir?

Ateş aslında bir semptomdur. Vücudun patojenlere veya iltihaplanmaya tepki göstermesi nedeniyle bağışıklık savunmasının etkinleştirildiğini gösterir. Pirojenler bu reaksiyonda önemli bir rol oynar. Kelime Yunanca ateşten geliyor. Pirojenler, bir yandan vücudun kendi kendine oluşturduğu, diğer yandan da organizmaya dışarıdan virüs ve bakteri parçacıkları olarak giren maddelerdir.

Bu haberci maddeler, vücut için bir termostat veya ısı düzenleme merkezi gibi çalışan beyne, yani hipotalamusa ulaşır. Organizmamızın çekirdeğini yaklaşık 37 derece "çalışma sıcaklığında", tüm organlar ve bunların işlevleri ve tüm metabolizma için ideal sıcaklıkta tutar.

Hipotalamus, terlemeyi ve dolayısıyla soğumayı tetikleyerek aşırı ısınmaya karşı koyabilir. Aksine, çekirdek sıcaklık çok düşükse metabolizmanın başlamasını sağlar ve bu da vücut ısısını artırır.

Ateş çok sağlıklıdır - bağışıklık
sistemini harekete geçirir

Dışarıdan veya bağışıklık sisteminin kendisi tarafından oluşan ateşe neden olan pirojenler aynı zamanda termoregülasyon merkezine de işaret eder: Sıcaklığı normal değerin üzerine yükseltin . Bu, metabolizmayı güçlü bir şekilde harekete geçirdiği için vücut daha fazla savunma hücresi oluşturur. Ateşe neden olan hastalık bu nedenle yoğun bir şekilde mücadele edilebilir.

Ayrıca vücut sıcaklığındaki artışın bir başka etkisi daha vardır: Birçok bakteri ve virüs daha güçlü ısıya tahammül edemez, sonuç olarak zarar görür veya daha yavaş çoğalır.

Metabolizma özellikle hızlı bir şekilde hızlanırsa, vücut güçlü kas titremeleri yoluyla ek ısı üretir. 

Ateş, ama aynı zamanda titreme vücudun duyarlı koruyucu reaksiyonlarıdır. Kendi başlarına bir hastalık değil, vücudun bir şeylerle savaştığının bir belirtisidir.

Ateş - en yaygın nedenler

Çoğu durumda, ateşin tetikleyicileri, ilgili iltihaplara sahip virüsler ve bakterilerdir:
• İnfluenza (influenza virüsleri), soğuk algınlığı (rinovirüsler), Covid 19
• İdrar yolu enfeksiyonları veya böbrek iltihabı
• akciğer enfeksiyonu
• Kalp kapağı iltihabı
• Tüberküloz, lejyonerler
• Bel soğukluğu veya sifiliz gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar
• Hodgkin lenfoma veya Hodgkin olmayan lenfoma gibi tümörler
• Vaskülit, kan damarlarının iltihabı
• Romatolojik hastalıklar
• Pankreas iltihabı
• Alerjiler
• Sıcak çarpması (kesin olarak konuşursak, bu bir savunma reaksiyonu olarak ateş değildir, ancak ısı, artık çalışmayan vücudun sıcaklık düzenlemesini aşmıştır).

Ateş, örneğin belirli ilaçlardan kaynaklanan bir yan etki olarak da ortaya çıkabilir. Pnömokok aşısı gibi aşılama yoluyla da sıcaklıkta geçici olarak hafif bir artış mümkündür. Bu bir aşılama reaksiyonudur.

Nedeni bilinmeyen ateş - tetik bulunmazsa

Ancak, sıcaklık artışının nedeni her durumda tespit edilemez. Açıklanamayan ateş üç haftadan uzun sürerse veya geri gelmeye devam ederse, nedeni bilinmeyen ateş olan FUO olarak adlandırılır.
Tetikleyiciyi bulmanın bir yöntemi FDG-PET incelemesidir (florodeoksiglukoz-pozitron-emisyon-tomografi). Vücudun belirli bölgelerinde, kanser, iltihaplanma ve enfeksiyon odakları için tipik olabilen, glikoz tüketiminin arttığını gösterir.

Ateşi doğru ölçün - koltuk altı, ağız, rektal

Sıcaklık tam olarak nasıl ölçülebilir? Vücudun her bölgesinde 37 derece normal ortalama olarak kabul edilmez, bu değer sadece vücudun çekirdeği için geçerlidir. Dolayısıyla, nerede ölçtüğünüze de bağlıdır: koltuk altı ölçümü oldukça kesin değildir. Aynısı ağız ölçümleri, yani dil altı ölçümleri için de geçerlidir. Ölçülen değerler, gerçek vücut sıcaklığının yaklaşık yarım derece altındadır. Rektal ölçüm doğru sonuçlar verir.

Ağız, koltuk altı ve anüsteki ölçümler standart elektronik kontak termometreler (dijital termometreler) kullanılarak birkaç saniye içinde gerçekleştirilebilir. Her kullanımdan önce ve sonra termometrenin dikkatlice temizlenmesi ve dezenfeksiyonu elbette bir konudur.

Kızılötesi ile temassız ateş ölçümü

Ateşi ölçmenin daha yeni yöntemleri de var. Kızılötesi ışınlar, ciltle temas halinde bile sıcaklığı hızla ölçebilir. Kısa bir süre kulakta veya alında tutulan kulak veya alın termometreleri popülerdir. Güvenli ve hızlıdırlar ve ilgili kişinin uzun süre hareketsiz durması gerekmez - bu nedenle bu cihazlar özellikle çocuklar için idealdir.

Yeni teknolojiler temassız ölçüme bile izin verir. Özel alın termometreleri, kızılötesi sensörleri aracılığıyla çevre ve cilt radyasyonu gibi çeşitli değerleri kaydeder ve böylece vücut sıcaklığını hesaplar. Ancak gerçek sıcaklıktan küçük sapmalar göz ardı edilemez.
Bununla birlikte, yeni yöntemler ne kadar basit ve hızlı olursa olsun, en güvenilir ve en doğru olanı çalışmaların gösterdiği gibi hala rektal ölçüm gibi görünüyor .

Normal sıcaklık - bu değerler normaldir

Ateş olmasa bile vücut ısısı sabit değildir ve günün saati gibi çeşitli faktörlere bağlıdır: sabahları daha çok 36 ° C'ye (santigrat derece) benzer ve doğal olarak gün içinde akşama kadar yaklaşık bir derece artar. .

Egzersiz, sauna ve aynı zamanda büyük bir yemek de vücudu ısıtabilir. Ayrıca hormonlar vücut ısısını etkiler. Örneğin kadınlarda yumurtalamadan sonra , yani adet döngüsünün ortasından itibaren vücut ısısı yaklaşık 0,5 ° C yükselir.

Bu nedenle 37 ° C civarındaki değerler normaldir, ancak bazı insanlar biraz daha düşük normal sıcaklığa sahiptir. 36,5 ° C ile 37,4 ° C arasındaki varyasyonlar normaldir.

Ne zaman ateşten bahsedilir?

Sıcaklığın ne kadar yükseldiğine bağlı olarak, ateş aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:
• 37.5 ° C - 38.0 ° C: Yüksek sıcaklık (subfebril)
• 38.1 ° C - 38.5 ° C: Hafif ateş (ateşli)
• 38.6 ° C - 39.0 ° C: Orta ateş
• 39.1 ° C - 39.9 ° C: Yüksek ateş
• 40.0 ° C - 42.0 ° C: Çok yüksek ateş

35 ° C'nin altındaki değerler, hipotermiye bağlı olarak oluşabilecek düşük sıcaklık anlamına gelir. Değer 30 ° C'nin altına düşerse, bu ölümcül olabilir çünkü kalp daha yavaş ve daha yavaş atar.

Ateş ne zaman tehlikelidir,
yüksek ateşin varsa ne olur?

Kural olarak, sağlıklı yetişkinler birkaç gün boyunca 40 dereceye kadar ateşi sorunsuz bir şekilde tolere edebilir. Ön koşul: Vücudunuzu dinlendirin ve bol sıvı içmelisiniz.

Çünkü bu kadar yüksek ateş, başlı başına vücuda bir yük olan ciddi bir hastalığın belirtisidir. Yüksek sıcaklıklar organizmadan ek güç gerektirir. Dehidratasyon riskiyle birlikte sıvı eksikliği gelişir, bunu dolaşım problemleri takip eder ve kalp gerilir. Tromboz riski de artar.

41,5 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklarda, beyin dahil olmak üzere organ ve dokuların etkilenme riski vardır. Bu nedenle yüksek ateşle kafa karışıklığı ve halüsinasyonlar ortaya çıkabilir. Ama en önemlisi vücut ısısı proteini yok edebilir. Aşırı durumlarda, ateş bu nedenle yaşamı tehdit edebilir.

Yüksek ateşin özellikle riskli olduğu
kişiler için - risk grupları

Bu yüzden yüksek ateş kalbi ve dolaşımı zorlar. Aksi takdirde sağlıklı insanların sorunsuz bir şekilde ortadan kaldırabilecekleri bebekler, yaşlılar ve önceki hastalıkları olan kişiler için tehlikeli olabilir. Bunlar kalp ve dolaşım sorunları, böbrek hastalıkları, kronik solunum hastalıkları ve benzerleridir.

Ateş - doktor ne zaman sorulur?

Bu yüksek riskli hastalar için, bebeğin ateşi varsa veya bebeğin hastalanması durumunda mümkün olduğunca çabuk doktora başvurmak önemlidir, ebeveynler çocuk doktoruna sorar.
Ek olarak, aşağıdaki faktörler ateş durumunda tıbbi tavsiye gerektiğinin bir göstergesi olarak diğer tüm faktörler için geçerlidir:
• Ateş 39 ° C'nin üzerine çıktı
• 40 ° C'nin üzerindeki değerler için, anında tıbbi açıklama bile önemlidir
• Ateş iki günden fazla sürer
• Ateş artı büyük hastalık belirtileri
• Açıklanamayan ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya öksürük olmaksızın
• Tropik bölgeye gittikten sonra ateşin varsa

Ateş - ek işaretler

Vücut ısısındaki önemli artış, başka semptomlara yol açar. Sıcaklığı artırmak için vücut deriden verdiği ısıyı azaltır. Ateş başladığında, cilt genellikle soğuk ve solgun hale gelir. Ateş yükseldikçe gözler parlamaya başlar, yanaklar kızarır. Metabolizmanın aktivasyonu, nefes almanın hızlanması ve kalp atışıyla el ele gider.
Ateş tekrar düşerse, bol terleme başlar ve susuzluk da artar. Ateşe neden olan hastalığa bağlı olarak yorgunluk ve iştahsızlık birkaç gün daha kalabilir. Ateşin genellikle dört aşaması vardır:
1. Ateşin yükselmesi
2. Ateş platosu
3. Ateş düşmesi
4. Yenileme

Grip, soğuk algınlığı, bakteriyel
enfeksiyonlar için tipik sıcaklık eğrileri

Bu ateş seyri kabaca tipik bir soğuk algınlığıdır. Ateş birkaç gün yavaş yavaş yükselecek. Sabahları vücuttaki normal sıcaklık dalgalanmalarına göre biraz daha düşük, akşamları biraz daha yüksektir. Birkaç gün sonra ateş kaybolur ve vücut iyileşir.
Ancak nedeni ile ilgili çeşitli başka tipik ateş türleri de vardır. En önemlileri şunlardır:
• Sürekli ateş - gün içindeki normal dalgalanmalar dışında ateş 38 ile 39 derece arasındadır. Nedeni genellikle zatürree veya kızıl ateş gibi bakteriyel enfeksiyonlardır.
• Ateşin düzelmesi - ateş sabah ve akşam arasında iki santigrat dereceye kadar dalgalanır, örneğin bir virüs gribinde.
• Aralıklı ateş - sabah ve akşam arasındaki fark iki dereceden fazladır, örneğin renal pelvis iltihabı durumunda, ancak Hodgkin hastalığı gibi tümör hastalıklarında da mümkündür.
• Tekrarlayan ateş - ateş birkaç gün sürer, sonra iki haftaya kadar kaybolur ve borreliosis veya sıtmada olduğu gibi geri gelir.

Ateşe karşı ne yapabilirsiniz - ateş için ev ilaçları

Ateş durumunda en önemli şey: Vücudunuzun bağışıklık savunması için ihtiyaç duyduğu tüm güce sahip olması için dinlenmesine izin verin. Bu yüzden yatakta veya en azından kanepede kalın, kendinizi sıcak tutun çünkü terleme ateşi düşürmeye yardımcı olur. Diğer önlemler:
• Oda sıcaklığında maden suyu ve bitki çayı gibi bolca iç. Örneğin ıhlamur çiçeği ve zencefil çayı terlemenize yardımcı olur.
• Kendinizi yemeye zorlamayın. Çorba, meyve, yoğurt ve kuark gibi hafif yemekleri tercih edin. Ağır yiyecekler sindirimi zorlar ve bu nedenle vücudun savunma için ihtiyaç duyduğu enerjiyi çok fazla tüketir.
• Çok terlerseniz - ıslak pijama ve yatak çarşaflarını değiştirin, çünkü nemli veya ıslak bir yerde yatmak da soğuk algınlığına neden olabilir.
• İyi havalandırın, kendinizi dikkatlice örtün.
• Sabah, öğlen ve akşam ateşinizi ölçerek ne zaman fark edilir şekilde arttığını anlayabilmeniz ve doktora haber vermeniz gerekmektedir.
Ateş için en etkili ev ilacı bacak kompresidir. Dikkat: Lütfen sadece ayaklarınız sıcaksa kullanın! Bacak kompresleri için ılık su (yaklaşık 18 ila 20 derece), ayrıca daha da serin olan sirke suyu (1 ölçek elma sirkesi dört ölçek ılık su) kullanabilirsiniz. İşte böyle çalışır:
Temiz çarşafları veya pamuklu havluları sıvıya batırın, buzağıları sıkın ve etrafına sarın, yatağın nemlenmemesi için havlularla örtün. Kompreslerin yaklaşık on dakika çalışmasına izin verin, ardından değiştirin. İşlemi üç kez tekrarlayın.

İlaçla ateşi düşürmek

Bir dereceye kadar ateş sağlıklıdır ve bağışıklık sistemini özellikle güçlü kılmak için vücudun etkili bir yöntemidir. Ancak özellikle zaten kendinizi çok zayıf hissediyorsanız, dolaşımınız acı çekiyorsa, ateş zaten 39 ° C'dir ve özellikle riskli bir hastaysanız, reçetesiz satılan ilaçlar ile ateş düşürülebilir.
Bunlar örneğin parasetamol, ibuprofen ve asetilsalisilik asittir. Çoğu durumda, ateş hızla düşer ve esenlik artar.
Ancak bu ateş düşürücü ilaçlar ikinci gün işe yaramazsa doktordan randevu almalısınız. Çünkü hedefe yönelik tedaviye başlanabilmesi için ateşin sebebinin bulunması gerekir.

Kaynak: Focus

 

SON VİDEO HABER

Ölümlü restoran yangınında tutuklama kararı

Haber Ara