WHO: Filistin'de sağlık tesislerine 7 Ekim'den bu yana 1000'den fazla saldırı düzenlendi
İşgal altındaki Filistin topraklarında Ekim ayından bu yana 1.000'den fazla sağlık tesisine saldırı düzenlendi. Refah bölgesinde ise çalışan bir hastane dahi yok.

Oluşturma Tarihi: 2024-07-18 14:05:11

Güncelleme Tarihi: 2024-07-18 16:02:16

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bölgedeki üst düzey yetkilisinin yaptığı açıklamada, İsrail'de 7 Ekim'de gerçekleşen terör saldırılarının Gazze'de devam eden savaşı tetiklemesinden bu yana işgal altındaki Filistin'deki sağlık tesislerine 1000'den fazla saldırı kaydedildiğini söyledi.

DSÖ'nün Batı Şeria ve Gazze temsilcisi Dr. Rik Peeperkorn, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in son saldırısının ardından gazetecilere, bölgenin en güneydeki Refah şehrinde işlevsel bir hastanenin bulunmadığını söyledi.

Hastane yataklarının mevcudiyetinin büyük ölçüde azaldığını, çatışmaların başlamasından önce 3.500 olan sayının bugün sadece 1.400'e düştüğünü ekledi. Bu 1.400'ün 600'ünün saha hastaneleri tarafından sağlandığını belirtti.

DSÖ yetkilisi ayrıca kritik hastaların Gazze'den ayrılmasına izin verilmesinin aciliyetine dikkat çekerek, yaklaşık 10.000 hastanın hala acil tahliyeye ihtiyaç duyduğunu, bunların yarısının omurga yaralanmaları ve amputasyonlar da dahil olmak üzere ciddi travmadan muzdarip olduğunu belirtti.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki hastanelerin hastaları kabul etmeye hazır olmasına rağmen - komşu ülkelerle birlikte - tahliye için güvenli koridorlar önemlidir: Birincisi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, ikincisi Rafah üzerinden Mısır'a, üçüncü bir seçenek olarak Ürdün'e.

Dr Peeperkorn, birçok ülkenin tıbbi tahliye hizmetleri sunduğunu ekledi. Durumu kritik olan hastalara hayat kurtaran bakımın önünde siyasetin durmasına izin vermeyin" diye konuştu.

BÜTÜN NÜFUS TRAVMA GEÇİRDİ

Gazze'deki ruh sağlığı krizi de önemli bir endişe kaynağı olup, 2,2 milyon sakinin tamamını ve insani yardım çalışanlarını etkilemektedir.

“Çocuklarla ilgili… Ergenlerle ilgili. Kadınlarla ilgili. Erkeklerle ilgili. Yaşlılarla ilgili. Sağlık çalışanlarıyla ilgili. Bu, ilk müdahale ekipleriyle ilgili... Olaylardan etkilenmeyen yok ve bu aynı zamanda erken iyileşme ve rehabilitasyonda da özel dikkat gerektirecek" diye vurguladı.

Kaynak: news.un.org