Dolar

34,2905

Euro

37,2209

Altın

2.990,06

Bist

8.974,15

Yahya Sinvar'ın Kassam'ın operasyonlarında yer aldığı ortaya çıktı

İşgalci İsrail her zaman Hamas siyasi bürosu başkanı Yahya Sinwar'ın etrafı birkaç İsrailli mahkumla çevrili tünellerde saklandığını iddia etti. Bu iddia onun Gazze'nin güneyindeki Refah kentindeki çatışmalar sırasında öldürüldüğünü ortaya koyan başka görüntüler ile yalanlandı.

23 Dakika Önce Güncellendi

2024-10-18 11:26:20

Yahya Sinvar'ın Kassam'ın operasyonlarında yer aldığı ortaya çıktı

İişgalici İsrail, Yahya Sinvar'a ulaşıp Kassam Tugayları'ndan üç savaşçıyı öldürdüğünü İsrail medyasına açıklayamadan şehitlerden birinin Sinvar olduğu tamamen tesadüf eseri ortaya çıktı.

Bu arada İsrail medyasında yayılan fotoğraflarda Yahya Sinvar'ın şehadet sırasında askeri kıyafet giydiği görülüyor.

Gözlemciler, Sinvar'ın cenazesinin İsrailli askerler tarafından sızdırılan fotoğraflarının, Tel Aviv'in Hamas liderinin yeraltında saklandığı yönündeki yalanını ortaya çıkardığına inanıyor.

Hamas, Sinvar'ın şehadetini henüz doğrulamazken, işgal ordusu Yahya Sinvar'ın ortadan kaldırıldığını iddia etti.

İsrail ordusu ve Şin Bet tarafından yapılan ortak açıklamada, Gazze'de "ordu devriyesi" olarak tanımladıkları olayda Yahya Sinvar'ı ortadan kaldırılma ihtimalini incelediklerini söyledi.

Açıklamada, "tuzakçı" olarak nitelendirilen 3 kişinin cesedinin bulunduğu, Yahya Sinvar'ın bunlardan biri olup olmadığının araştırıldığı belirtilirken, bu üç kişinin kimliğine ilişkin henüz kesin bir doğrulamanın yapılmadığı vurgulandı.

Ayrıca binada İsrailli esirlerin bulunduğuna dair hiçbir belirti bulunmadığı ortaya çıktı.

İsrail medyası işgal polisinden, cesetten alınan DNA örneklerinin Adli Tıp Kurumu'na ulaştığını, buna göre kesin sonuçların çıkması için 2 ila 4 saate ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

İsrail medyasına göre İsrail ordusu, çatıştıkları binada Sinvar'ın bulunduğunu bilmiyordu.

Binanın bombalanıp kısmen yıkılmasının ardından çok sayıda asker içeri girdi ve ölenlerden birinin Yahya Sinvar'a çok benzediğini fark etti.

Wall Street Journal, İsrail kaynaklarının Sinvar'ı öldüren güçlerin er değil piyade güçleri olduğunu söylediğini aktardı.

Bu arada İsrail medyası, Sinvar'ın önceki gün (Çarşamba) öldürüldüğünü ve cesedinin ancak Perşembe günü bölge tarandıktan sonra bulunduğunu bildirdi.

Yahya Sinvar, Kassam ile birlikte Han Yunus'taki çatışmalara katıldı

Arap Postası'nın ulaştığı Hamas kaynakları, Yahya Sinvar'ın 7Ekim'den bu yana tünellerde saklanmadığını, Han Yunus'un işgali sırasında devriye gezerek işgal ordusuyla bu yılın başında yaklaşık 100 gün süren çatışmalara katıldığını söyledi.

Aynı kaynaklar, Sinvar'ın işgal araçlarına yönelik Kassam operasyonlarına katıldığını, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden savaşta şehadetine kadar çatışmayı tercih ettiğini doğruladı.

Kassam Tugayları'nın kurucularından olan Sinvar, 2017 yılından bu yana Gazze'deki Hamas askeri kolunun lideriydi. Yüzlerce İsraillinin ölümü ve diğerlerinin yakalanmasıyla sonuçlanan, İsrail'in büyük bir yıkıma uğramasına neden olan “Aksa Tufanı” saldırısının mimarı olarak biliniyordu. İsrail'in Gazze'deki saldrılarının en önemli stratejik hedefi ondan kurtulmaktı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz 2024'te öldürülmesinin ardından Hamas, Sinvar'ın harekete liderlik etmek üzere atandığını duyurdu.

Yahya Sinvar savaş yılı boyunca kamuoyunun önüne çıkmazken, Haaretz gazetesi onun Gazze'de gözaltında tutuldukları sırada bazı İsrailli esrilerle görüştüğünü ve onlarla İbranice konuşarak onlara güven verdiğini bildirdi.

İsrail ordusu, istihbarat faaliyetiyle Sinvar'a ulaşamadı.

İsrail medyası, Tel Aviv hükümeti ve Amerikan yönetiminin, ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak onu Gazze'den çıkarmayı teklif ettiğini yazdı.

Haaretz, askeri kaynaklardan Sinvar'ın şehit düştüğü çatışmayla ilgili elde ettiği, “Yahya Sinvar, tank ile vurulduktan sonra bile askerlerimizle savaştı.” bilgisini paylaştı.

GaHsdHYWIAActzq

Sosyal medyada Yahya Sinvar'a ait olduğu iddia edilen fotoğraflarıdan birinde, İsrail tankı tarafından hedef alınmadan önce yararlanmış ve yaralı koluna bir tel bağlanmış halde sıfır mesafeden çatışmaya devam ettiği ifade edildi.

Arap Postası

Haber Ara